Leeuwarden – Na een succesvolle ‘Dol op Denim’ editie van de Duurzame Markt, staat de volgende markt alweer gepland. Op zaterdag 23 september is de hal van het gemeentehuis van Leeuwarden van 12.00 tot 16.00 uur omgetoverd tot Foodhal. Er staan verschillende lokale ondernemers met hun stand om bezoekers te inspireren over lokaal eten. Wethouder Evert Stellingwerf opent de markt om 12.00 uur. De toegang is gratis.
Voedsel
Voor voedselliefhebbers is deze editie dé kans om kennis te maken met lokale producenten van gezond en duurzaam voedsel. Bezoekers kunnen proeven van biologische producten van De Kleine Boerderij, eerlijke koffie van Fairtrade, ambachtelijke producten van Blooming Bakery, eerlijk en duurzaam voedsel van biologische winkel Odin en nog veel meer. Ook worden er deze dag de Lokale Helden bekendgemaakt en de Fairtrade certificaten uitgedeeld. Lokale Helden zijn mensen, initiatieven of organisaties die belangeloos de wereld een stukje duurzamer maken.
Markt
Naast het proeven en kopen van (h)eerlijk eten, kunnen bezoekers meedoen aan een workshop van Stoereloer, een presentatie bijwonen van meesterkok Albert Kooy, oprichter van Dutch Cuisine en een les volgen van studenten van Van Hall over het eten van de toekomst. Verder staan Omrin en het Fries Landbouwmuseum op de markt, om meer te vertellen over voedselverspilling. Hoe kunnen we dit verminderen en hoe ga je daarbij te werk?
Inspireren
“We willen bezoekers inspireren om bewustere keuzes te maken en te genieten van voeding die zowel gezond als duurzaam is”, zegt wethouder Evert Stellingwerf. “Een goede gezondheid en biodiversiteit gaan prima samen met lekker eten. Met deze duurzame markt bieden we inwoners en lokale ondernemers een mooi platform om elkaar te vinden en om vaker te kiezen voor duurzame streekproducten”.
De duurzame markt is voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in een andere manier van koken en eten. Een interactief uitje voor het gezin, waar kinderen een speurtocht kunnen doen, kunnen knutselen en ouders meer te weten komen over lokaal duurzaam eten.