In een wereld waarin technologie de traditionele manier van leven transformeert en de economie het moeilijk heeft, zijn jongeren steeds meer geneigd om zich te wagen aan financiële avonturen. Ze hopen snel rijk te worden en ze delen succesverhalen via sociale media. Cryptomunten, met Bitcoin als bekendste voorbeeld, blijken daarbij op veel aandacht te kunnen rekenen. Maar waarom zijn jongeren zo gek van cryptomunten als Bitcoin? En zijn ze wel voldoende geïnformeerd om zich in dit onstuimige digitale landschap te begeven? Dat zijn vragen die experts en ouders zich terecht stellen.
De aantrekkingskracht van crypto
Als digital natives zijn jongeren al vroeg in hun leven vertrouwd geraakt met technologie. Ze brengen erg veel tijd door op hun smartphone, ze kennen de socialemediaplatformen op hun duimpje en ook investeringsapps als Robinhood houden voor deze generatie geen geheimen in. Dit alles maakt de stap naar digitale valuta’s als Bitcoin minder intimiderend. Bovendien wordt de traditionele financiële wereld door deze jongeren vaak als stijf en ontoegankelijk beschouwd. Een PayPal- of cryptoaccount zet je gewoon online op, terwijl je voor veel bankzaken nog altijd eerst naar de bank moet!
Cryptocurrencies bieden deze jongeren een gevoel van vrijheid en autonomie. Ze hebben het gevoel dat ze deel kunnen uitmaken van een moderne financiële revolutie. Daarnaast is er de verleiding van platforms als Quantum AI (quantum-ai.io/nl/). Dat zijn investeringsplatforms die hoge winsten beloven. Zonder de juiste kennis en voorzichtigheid kunnen jongeren zich gemakkelijk laten meeslepen door dergelijke beloften, zonder de onderliggende risico’s volledig te begrijpen.
Risico’s en realiteit
De coronapandemie heeft veel mensen financieel en professioneel geraakt. Jongeren kregen ineens meer tijd en konden wat anders doen met hun spaargeld. Met beperkte mogelijkheden om te investeren en een toekomst die onzeker lijkt, is het geen verrassing dat velen zich in deze periode tot de cryptomarkt en tot investeringsapps hebben gewend, op zoek naar nieuwe kansen. Toch gaat het niet alleen over kansen, maar waarschuwen experts ook voor de risico’s.
Recentelijk is bijvoorbeeld gebleken dat de crypto-economie voor veel jongeren nog altijd een soort abracadabra is. Zes op de tien jongeren begrijpen de onderliggende ideeën niet echt. Ze weten zelden hoe Bitcoins werken, hoe ze worden geïntroduceerd en hoe ze zijn beveiligd. Ook begrijpen ze niet hoe de waarde van Bitcoin wordt beïnvloed. Dit gebrek aan kennis kan deze jongeren enorm kwetsbaar maken voor financiële valkuilen. Sommige jonge beleggers beschouwen aandelen zelfs als even risicovol als Bitcoin. Natuurlijk zijn de marktdynamieken en risico’s van cryptomunten in veel opzichten uniek, maar dergelijke vergelijkingen zijn toch echt te kort door de bocht.
Kansen en verantwoordelijkheden
Het is enerzijds inspirerend om te zien dat jongeren actief op zoek zijn naar nieuwe financiële kansen in een snel veranderende wereld. Cryptomunten bieden ongetwijfeld spannende mogelijkheden, maar zoals bij elke beleggingsmogelijkheid komen ze ook met hun eigen risico’s. Kennis is cruciaal en dat lijkt toch nog altijd sterk te ontbreken. Hierin schuilt ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor ouders en scholen, de verantwoordelijkheid om jongeren de kennis te bieden die ze nodig hebben. En om ze bewust te maken van de risico’s die horen bij dergelijke (crypto-)investeringen.