Online beleggen heeft de financiële wereld stormenderhand veroverd en is intussen de standaard geworden. De fysieke makelaar is vervangen door een computer. Beleggers kunnen met een paar klikken van hun muis en eventueel nog wat tikken op hun toetsenbord investeringen doen. Steeds vaker kan dat zelfs vanaf hun smartphone of tablet. De populariteit van online beleggen is niet onlogisch: het biedt enorm veel voordelen. Maar zoals met alles, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden.
Voordeel: gemak en toegankelijkheid
Een van de meest overduidelijke voordelen van online beleggen is het gemak. Je hoeft niet meer te bellen en naar wachtdeuntjes te luisteren, laat staan dat je afspraken moet maken met je makelaar. Beleggers hebben nu de vrijheid om op elk moment van de dag hun portfolio te bekijken en aanpassingen te maken, ongeacht of ze nu thuis zijn, op het werk of op vakantie.
Nadeel: te impulsief handelen met online beleggen
Met de vrijheid van onmiddellijke toegang komt ook het gevaar van impulsiviteit. Omdat online platformen het zo eenvoudig maken om snel te handelen, kunnen beleggers soms overhaast beslissingen nemen zonder een grondige analyse uit te voeren, wat kan resulteren in ongewenste financiële gevolgen. In de praktijk trachten veel platformen dit te compenseren met krachtige tools die je eenvoudig helpen om de juiste handelsinzichten te verwerven. Onder meer het handelsplatform Immediate Momentum heeft hierin geïnvesteerd. Ze maken het mogelijk om heel nauwkeurige handelsanalyses uit te voeren en geavanceerde technologie te gebruiken. Daarnaast levert men actuele en relevante informatie, zodat gebruikers geïnformeerd handelen in plaats van impulsief.
Voordeel: kostenbesparing
Online beleggingsplatformen zijn vaak gratis te gebruiken, maar er worden wel transactiekosten in rekening gebracht als je een transactie uitvoert. Over het algemeen liggen deze transactiekosten veel lager in vergelijking met de kosten bij traditionele makelaarsdiensten. Dat is ook logisch: ontwikkelaars van handelsplatformen hoeven geen makelaars te betalen, hebben vaak minder personeel en hebben geen tientallen kantoren nodig. Natuurlijk moeten ze wel een server hebben en een aantal experts, maar over het algemeen liggen de overheadkosten lager. Deze besparingen komen ook de belegger ten goede.
Nadeel: gebrek aan persoonlijk advies
Hoewel online platformen vaak educatieve middelen en tools aanbieden, missen ze de persoonlijke touch van een een-op-eenrelatie met een financieel adviseur. Dit kan voor online beleggen betekenen dat je minder ondersteuning en begeleiding krijgt. Het is dan ook erg belangrijk dat beleggers zelf voldoende handelsinzicht verwerven en hun potentiële investeringen goed overwegen, want ze staan er namelijk alleen voor.
Nadeel: risico op technische problemen
Technologie is geweldig, totdat het faalt. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij technische problemen, cyberaanvallen, serveruitvallen of internetproblemen de toegang tot een handelsaccount verhinderen. Dit kan frustrerend zijn, vooral tijdens volatiele marktperioden waarbij elke seconde telt. Daarom is het belangrijk dat beleggers in zee gaan met betrouwbare handelsplatformen die bewezen hebben hun diensten voortdurend live te houden. Tegelijkertijd mag het belang van een goede internetverbinding niet worden onderschat, zeker als je actief wil beleggen en elke mogelijke kans wil benutten. Door vooraf koop- en verkooporders in te stellen, kun je ook al veel problemen voorkomen.