Beter afval scheiden. Dat is het doel van de campagne ‘Haal eruit wat erin zit!’ Dat staat ook op een envelop die deze week in de bus valt bij alle huishoudens in de gemeente Duiven en de gemeente Westervoort. In de envelop zit meer informatie over afval scheiden. En hoe je daarmee geld en het milieu kunt besparen. De mailing vormt de aftrap van de campagne ‘samen minder afval’.
Het inzamelen en verwerken van afval kost veel geld. De gemeente berekent de kosten zo eerlijk mogelijk door. Daarom betalen inwoners – naast een basistarief – per keer voor het aanbieden van hun restafval. De hoeveelheid restafval per inwoner is al flink gedaald. Maar het kan nog beter. Daarom maakt de gemeente het graag zo makkelijk mogelijk om afval nóg beter te scheiden.
Beter scheiden: minder afval, meer hergebruik
“We willen naar zoveel mogelijk hergebruik van grondstoffen”, zegt wethouder Hans Sluiter van Westervoort. “Tegelijkertijd willen we de kosten voor inwoners zo laag mogelijk houden. Dat kan allebei door restafval nog beter te scheiden. Hoewel afvalverwerking steeds duurder wordt, hou je zo toch grip op de kosten.” Zijn Duivense collega-wethouder Joyce Zwaga-Komen vult aan: “We zien in het restafval bijvoorbeeld nog veel groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT). Als je dat apart aanbiedt, zit je vuilniszak of restafvalcontainer minder snel vol. En krijgt GFT een tweede leven als compost. Winst dus voor je portemonnee én het milieu.”
Haal eruit wat erin zit
Blikvanger in de campagne is een afvalcontainer met verschillende kleurtjes. Deze laten zien welke herbruikbare grondstoffen niet bij het restafval horen. Van GFT en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) tot papier, glas, luiers, textiel, klein chemisch afval en elektrische apparaten. Deze stoffen kun je vaak gratis aanbieden. Inwoners kunnen afval ook gescheiden naar het Afvalaanbiedstation brengen. Met kringloopwinkel 2Switch werkt de gemeente samen bij het inzamelen van spullen die nog goed bruikbaar zijn.
Bespaar tot wel € 85 per jaar
Gemiddeld zitten er in een bak of zak restafval nog voor ruim twee derde herbruikbare stoffen. Van GFT en papier tot PMD , glas en textiel. Als je die allemaal gaat scheiden, blijft er maar een derde restafval over. Ook als nog maar de helft van het restafval overblijft, scheelt dat al flink in de kosten. Welk bedrag iemand precies kan besparen, hangt af van de persoonlijke situatie.
Alle informatie en tips over afval scheiden is te vinden op www.mijnafvalwijzer.nl en in de Afvalwijzer app. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.samenminderafval.nl.