Gemeente Hoorn start met het opruimen van weesfietsen in de binnenstad. Op 13 april 2023 heeft de raad ingestemd met het raadsvoorstel ‘Fietsparken in de binnenstad’. Stap 1 van dit voorstel is opruimen en daar is de gemeente mee bezig. Een weesfiets is een fiets die minimaal dertien weken niet is gebruikt. Eind augustus is de gemeente gestart met markeren van fietsen. In december worden fietsen die dan nog steeds niet gebruikt zijn verwijderd. Met het opruimen van weesfietsen maakt de gemeente ruimte voor fietsen die wel worden gebruikt.
Gebruik de fiets en stal hem waar het hoort
Inwoners die hun fiets al lang niet meer hebben gebruikt, moeten dit voor december wel doen. Alleen door erop te rijden weet de gemeente dat de fiets nog wordt gebruikt. Na gebruik kan de fiets op eigen terrein of in een rek, stalling of vak worden geplaatst.
De sticker op de weesfiets
Als een fiets drie maanden stil staat krijgt deze fiets een sticker met de melding dat de gemeente hem gaat weghalen. Als de eigenaar dit niet wil moet hij de sticker verwijderen EN de fiets direct gebruiken. Alleen het verwijderen van de sticker is niet genoeg.
Verloren of gevonden
Gebeurt er binnen 48 uur na het aanbrengen van de sticker niets, dan gaat de weesfiets naar de AFAC. Daar worden de fietsen geregistreerd en op de website ’verloren of gevonden’ gezet. Fietsen die in slechte staat zijn, en dat zijn de meesten, gaan na twee weken weg. Goede fietsen blijven dertien weken bewaard. Staat de fiets op de website ‘verloren of gevonden’, dan kan de eigenaar deze gratis ophalen.
Uiteraard op vertoon van het legitimatiebewijs, het registratienummer en een passende sleutel en/of het aankoopbewijs. Na dertien weken gaan de overgebleven fietsen naar ’t Freem. Fietsen die in redelijke staat zijn worden opgeknapt. Slechte fietsen worden ge(de)monteerd, of vernietigd als de staat van de fiets te slecht is.
Fietsen voor het goede doel
Inwoners die zelf van hun fiets af willen, kunnen de fiets ook schenken aan een goed doel. Uiteraard als de fiets nog wel in goede of redelijke staat is. Organisaties als Fietjesvoorminima en Stichting Kinderfietsjes Actie zijn er erg blij mee. Valt de fiets in de categorie ‘wrak’? Dan kan de fiets naar het afvalbrengstation van HVC of de eigenaar van de fiets kan het fietswrak aanmelden als grofvuil.
Een opgeruimde binnenstad
Naar verwachting ruimt de gemeente in december in de binnenstad uiteindelijk 100 – 150 fietsen op. Het doel van de actie is om vervuiling van het straatbeeld tegen te gaan, ruimte te creëren voor het stallen van goede fietsen en om inzicht te krijgen waar fietsenrekken bijgeplaatst moeten worden. Inwoners die zelf melding willen maken van gevonden fietsen of fietswrakken, kunnen dit doen via Fixi.