Den Haag vult de Nationale Klimaatweek op zijn Haags in. Iedereen kan van 30 oktober tot en met 5 november door de hele stad meedoen aan duurzame activiteiten. Bezoek een heus klimaatmuseum in het Stadhuis, laat je onderdompelen in een Haags bespaartheater of ga op zoek naar een ‘lifestyle’ die futureproof is. Het kan allemaal en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente en diverse organisaties in de stad.
Iedereen moet kunnen meedoen
Onlangs heeft het Haagse college opnieuw de ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Zodat we bijdragen aan een beter klimaat en de stad weerbaar maken tegen hitte- en wateroverlast. Daarmee bouwen we samen aan de toekomst van onze stad en zijn we ‘groen bezig’.
Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen): “Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de veranderingen die nu nodig zijn. Veel Haagse inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn al groen bezig. De Haagse Klimaatweek is bij uitstek de gelegenheid om de handen ineen te slaan, elkaar te inspireren en te helpen.“
Programma Haagse Klimaatweek voor jong en oud
Tijdens de Haagse Klimaatweek zijn er in alle stadsdelen activiteiten rondom duurzaamheid. Die worden georganiseerd door de gemeente Den Haag en door lokale ondernemers en organisaties. Iedereen is uitgenodigd. Enkele van de activiteiten:
- Groep 7 van HSV Westerpark opent op maandag 30 oktober om 9.30 uur de Haagse Klimaatweek, samen met de wethouders Arjen Kapteijns en Robert Barker. De kinderen hijsen de vlaggen bij de Hofvijver en openen daarna het pop-up Klimaatmuseum in het Atrium in het Stadhuis.
- In verschillende wijken vindt het Bespaartheater plaats: met simpele maatregelen in herkenbare situaties tot 30% te besparen op de gasrekening.
- In Mariahoeve organiseren buurtbewoners het Energiefestival voor hun wijk.
- Bewoners van Segbroek komen in de bibliotheek alles te weten over duurzame initiatieven, restaurants en winkels in hun wijk. Met muziek en proeverij.
- Wie kapotte spullen een tweede kans gunt is welkom bij het Repair Café in het Centrum.
- Jongeren bekijken tijdens een workshop samen hoe ‘futureproof’ hun lifestyle is en maken een concreet persoonlijk actieplan.
- Met de GroenBezigBingo doen kinderen thuis of op school elke dag een klimaatactie.
Wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu): “Als nieuwe wethouder zet ik me de komende tijd in voor het welzijn van onze planeet, aangezien we slechts één aarde hebben en hier zuinig mee moeten omgaan. Mijn doel is om onze stad groener te maken en ervoor te zorgen dat het leven voor al onze inwoners aangenaam is. Tijdens de Haagse Klimaatweek richten we ons op verschillende belangrijke initiatieven, zoals het bevorderen van duurzame voedselproductie, het vergroenen van onze omgeving en het stimuleren van woningisolatie. Door deze maatregelen hopen we bewustwording te creëren en bij te dragen aan de realisatie van een leefbare planeet.“
In het programma is speciaal aandacht voor jong-volwassenen (18-25 jaar). Voor hen zijn er activiteiten zoals de Groene Popquiz, de Groen Bezig Challenge en workshops ‘is jouw lifestyle futureproof?’ Het volledige programma staat op denhaag.nl/klimaatweek.
Ook ondernemers kunnen meedoen mee aan de Haagse Klimaatweek. Zo is er voor ondernemers uit de Schilderswijk, Laak, Transvaal en Zuid-West een bijeenkomst over kansen om geld te besparen door te verduurzamen. Zo verlagen zij hun energierekening en maken tegelijkertijd hun bedrijfspand comfortabel. Hier vertellen o.a. Fatih Akalin (van bakkerij Altin Ocak) en Kacem Ziani (van moskee Annour) hoe zij hun energierekening verlaagd hebben. Wethouders Nur Icar (MKB-economie, Werk en Participatie) en Arjen Kapteijns zijn ook aanwezig
De Haagse Klimaatweek is onderdeel van de Nationale Klimaatweek, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar doen dit jaar ruim 80 gemeenten aan mee.