2.7 C
De Bilt

Nieuw afvalbeleid Barendrecht wordt met inwoners vormgegeven

Het afvalbeleid in Barendrecht wordt vernieuwd en naar verwachting vanaf medio 2024 getest in een proefwijk. De gemeente vindt het belangrijk dat bij het maken van het beleid vooral wordt gekeken naar de wensen en ervaringen van inwoners. Ook is het de bedoeling om in te blijven spelen op nieuwe ontwikkelingen en ervaringen van inwoners. Om hierover met elkaar in gesprek te blijven, wordt voor de proefwijk een klankbordgroep opgericht waar inwoners zich voor kunnen aanmelden.

Wethouder Vermaat licht dit toe.” Om te komen tot een logisch afvalbeleid hebben we de hulp van inwoners nodig. Inwoners met ideeën die zij graag met ons delen, of bewoners die willen meedenken over hoe we de hoeveelheid restafval verminderen en een mooie en schone openbare ruimte houden, nodigen we van harte uit om deel te nemen aan de klankbordgroep. Het staat deelnemers vrij om na verloop van tijd te stoppen en nieuwe deelnemers kunnen altijd aansluiten. Binnenkort starten we met het zoeken naar geïnteresseerde inwoners.”

Proefwijk nieuw afvalbeleid nog niet bepaald

De keuze voor de proefwijk is nog niet bepaald. Mogelijk wordt dit Buitenoord, Waterkant of Molenvliet. Het is belangrijk dat tijdens de proef in de wijk zo goed mogelijk getest en bekeken kan worden hoe het afvalbeleid het beste vorm kan krijgen. Dat gebeurt samen met de klankbordgroep. Zodra in de proef een succesvolle aanpak is gevonden, stellen we een beleidsnotitie op voor het afvalbeleid.

Deze notitie delen we met de gemeenteraad. Als de gemeenteraad hiermee instemt, kan de aanpak in heel Barendrecht worden ingevoerd. Naar verwachting duurt de proef tot eind 2025. Omdat ontwikkelingen niet stilstaan, kunnen in samenspraak met de klankbordgroep altijd verdere verbeteringen worden aangebracht. Het nieuwe beleid is dus niet in beton gegoten. “Het is belangrijk dat we oog houden voor gebruiksgemak, betaalbaarheid en het straatbeeld”, aldus Vermaat.

Veel winst te behalen

In september 2023 meldden we dat de hoeveelheid restafval, afval dat verbrand moet worden, in de eerste zes maanden van 2023 is gedaald. Dit komt door betere nascheidingstechnieken en een strengere controle op het afvalaanbiedstation. Maar daarmee zijn we er nog niet, zegt wethouder Dirk Vermaat.

“Uit onderzoek blijkt dat ons restafval nog steeds voor meer dan 30 procent uit gft en etensresten (met name keukenafval) bestaat. Daarnaast zit er ook nog veel papier en glas in. Hier valt nog veel winst te behalen. Om onder andere hier verbetering in te brengen, gaan we tijdens de proef in gesprek met inwoners. Want hoe minder restafval, hoe beter.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio