3.6 C
De Bilt

FoodNL: onderweg naar gezondere en meer duurzame voeding

Tijdens de European Week of Regions and Cities in Brussel in oktober gingen namens FoodNL wethouder Eric Beurskens van gemeente Horst aan de Maas samen met collega wethouders en burgemeesters van de Regio Noord-Limburg en Keyport en andere foodregio’s, in gesprek met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Voor wethouder Beurskens stond zijn bezoek vooral in het teken van netwerken, samenwerking en het bespreken van het  landbouw- en voedselbeleid van de EU. Hierbij is vanuit FoodNL specifiek aandacht voor voeding & gezondheid en voor de kansen van de eiwittransitie. Verrassend hierbij was dat andere landen vaak anders naar Nederland kijken dan veel van ons denken.

European Week of Regions and Cities

De Europese Unie organiseert jaarlijks in oktober de European Week of Regions and Cities. Afvaardigingen van Food NL – het samenwerkingsverband van AgriFood Capital, Greenport Venlo, Keyport en Regio Foodvalley – brachten op 11 en 12 oktober 2022 een bezoek aan deze European Week of Regions and Cities en spraken onder andere met de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU, met Europarlementariërs en vertegenwoordigers van andere foodregio’s. De drie voedselregio’s samen vormen met FoodNL een sterke coalitie om vanuit Nederland in Europa beter op te komen voor regionale economische belangen.

FoodNL lobbyt in Brussel op dossiers als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), voedsel beleid en innovatie- en structuurfondsen. De focus ligt op de thema’s eiwittransitie en voeding & gezondheid (incl. voedselverspilling en voedselveiligheid). Hiervoor zijn Taskforces ingesteld waarin de FoodNL partners bestuurlijk en ambtelijk vertegenwoordigd zijn. Daarnaast nemen de regio’s deel aan Europese kennis- en innovatieplatforms en projecten.

De onderwerpen die naar voren kwamen zijn: voedselzekerheid, betaalbaarheid van voedsel, het imago van de Nederlandse landbouw en samenwerkingen met voedselregio’s elders in Europa. Daarnaast heeft FoodNL specifiek aangegeven dat ze de twee hoofdsporen ‘Voeding en Gezondheid’ en ‘Eiwittransitie’ verder willen blijven ontwikkelen.

Lobby in Brussel door FoodNL

De lobby in Brussel is voor Nederland belangrijk om verschillende redenen:

  1. Financiële belangen: Het GLB is een belangrijk beleidsinstrument van de Europese Unie (EU) dat aanzienlijke financiële middelen toewijst aan de landbouwsector. Ook aan Nederland. Het is in het belang van Nederland om ervoor te zorgen dat deze subsidies gunstig worden verdeeld en dat het land een aandeel behoudt in de EU-landbouwfondsen.
  2. Exportgerichtheid: Nederland is een belangrijke exporteur van landbouwproducten, en toegang tot de Europese markt is van vitaal belang voor de Nederlandse landbouwsector. Het beleid van de EU, inclusief het GLB, kan aanzienlijke invloed hebben op de handelsmogelijkheden van Nederlandse boeren en producenten. Een sterke lobby in Brussel kan ervoor zorgen dat de belangen van de Nederlandse exportsector worden beschermd en bevorderd.
  3. Duurzaamheid en milieubeleid: Het GLB heeft de afgelopen jaren meer nadruk gelegd op duurzaamheid, milieubescherming en klimaatdoelstellingen. Nederland heeft zich ten doel gesteld om de landbouwsector te verduurzamen en te voldoen aan internationale klimaat- en milieudoelstellingen. Door actief deel te nemen aan lobbyactiviteiten in Brussel, kan Nederland invloed uitoefenen op de vormgeving van het EU-landbouwbeleid en ervoor zorgen dat het beleid rekening houdt met de Nederlandse prioriteiten op het gebied van duurzaamheid en milieu.
  4. Normen en regelgeving: De EU stelt normen en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieubescherming vast. Deze regelgeving is van toepassing op de hele EU, inclusief Nederland. Het is belangrijk voor Nederland om betrokken te zijn bij het proces van het opstellen van deze regels om ervoor te zorgen dat ze werkbaar en compatibel zijn met de Nederlandse landbouwpraktijken en belangen.
  5. Onderhandelingspositie: Door deel te nemen aan lobbyactiviteiten in Brussel kan Nederland proactief deelnemen aan de onderhandelingen over het GLB en andere landbouwgerelateerde kwesties. Dit stelt Nederland in staat om standpunten te verdedigen die in overeenstemming zijn met zijn nationale belangen en prioriteiten.
  6. Kortom, de lobby in Brussel is van groot belang voor Nederland op het gebied van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en andere EU-landbouwkwesties, omdat het invloed uitoefent op de beleidsvorming, financiële steun en regelgeving die de Nederlandse landbouwsector direct beïnvloeden.

Waarom besteed FoodNL veel aandacht aan de eiwittransitie?

Nederland is een belangrijke speler in de wereldwijde agrarische sector, en de verschuiving naar meer duurzame eiwitproductie biedt kansen voor innovatie en groei in de landbouw- en voedselsector. Door te investeren in alternatieve eiwitbronnen en nieuwe technologieën, kan Nederland een leidende rol spelen in de ontwikkeling van duurzamere voedselsystemen.

Ook groeit de maatschappelijke aandacht voor de milieu-uitdagingen en ethische kwesties rondom dierlijke eiwitproductie. Consumenten en investeerders tonen steeds meer interesse in duurzamere en plantaardige voedselproducten. Het is voor de landbouwsector van belang om hierop in te spelen om relevant en concurrerend te blijven.

De productie van dierlijke eiwitten vereist aanzienlijke hoeveelheden landbouwgrond, water en voer. Door meer plantaardige eiwitten te verbouwen, kunnen deze grondstoffen efficiënter worden gebruikt, wat belangrijk is gezien de toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen. Al met al is de eiwittransitie in Nederland van groot belang om de landbouwsector duurzamer, milieuvriendelijker en gezonder te maken, en om in te spelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van consumenten en de maatschappij als geheel.

Voedsel & gezondheid

Een ander belangrijk thema van FoodNL is voedsel en gezondheid. Gezond en duurzaam voedsel helpt gezondheidsklachten te voorkomen, houdt mensen langer fit en actief en bevordert het herstel bij ziekte. FoodNL werkt aan een grotere bewustwording van dit thema binnen huishoudens, gezondheidzorg, onderwijs en in de (Europese) politiek. Ook werkt FoodNL samen aan kennisontwikkeling en speelt een rol bij de verbinding tussen wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven en overheden om innovaties te simuleren en mogelijk te maken.

Het imago van de Nederlandse landbouw

Wij denken vaak dat Nederland op vele gebieden voorop loopt in Europa en dat andere landen dat ook zo zien. Nederland staat bekend om zijn innovatieve benadering van de landbouwsector en wordt vaak beschouwd als een voorloper in agrarische innovatie. Hoewel Nederland inderdaad vooruitstrevend is in de landbouwsector, zijn er ook uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en waar we Europees gezien minder goed scoren dan we wellicht zelf denken. Zoals bijvoorbeeld bij het beheer van de stikstofuitstoot of bij de bescherming van biodiversiteit.

Volgens diverse andere landen trekt Nederland regelmatig een te grote broek aan. Dat kreeg wethouder Beurskens expliciet te horen in Brussel. Bovendien zijn er andere landen en regio’s die ook aanzienlijke vooruitgang boeken in agrarische innovatie. Het is belangrijk om te erkennen dat landbouwinnovatie wereldwijd plaatsvindt en dat samenwerking en uitwisseling van beste praktijken tussen landen van groot belang zijn om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio