Krimpen aan den IJssel – Er was al de nodige ophef toen Rijkswaterstaat liet weten het onderhoud aan de Algerabrug op te schorten naar volgend jaar, vanwege de lagere temperaturen. Gemeente Krimpen aan den IJssel is verre van tevreden met dit besluit en inwoners steken massaal de draak met de planningsvaardigheden van Rijkswaterstaat.
Onbestaanbaar dat noodzakelijk onderhoud wordt uitgesteld
De gemeente Krimpen aan den IJssel vindt het onbestaanbaar dat Rijkswaterstaat het onderhoud heeft opgeschort. “Zij hebben de noodzaak voor dit onderhoud in het voorjaar geconstateerd, nota bene vanwege de ernstige gebreken aan het wegdek. Zij hebben zelf bewust de planning in de herfstperiode gezet. Dan weet je dat weersomstandigheden anders kunnen zijn”, aldus burgemeester Jan Luteijn.
Overigens blijkt dat er van ernstig koude weersomstandigheden nog steeds geen sprake is geweest, waardoor het onderhoud gewoon uitgevoerd had kunnen worden.
Oplossing Rijkswaterstaat: ga dan maar 30km per uur rijden
Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de brug en wegdelen, heeft doodleuk laten weten dat zij het verkeer over de Algerabrug dan voorlopig maar 30 km per uur willen laten rijden. Zo hopen zij de veiligheid te waarborgen en verdere schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Desnoods flitspalen en verbod voor vrachtverkeer
De overheidsdienst wil voor handhaving van de lagere snelheid eventueel flitspalen in gaan zetten. “Ook kan een vrachtwagenverbod overwogen worden”, aldus Rijkswaterstaat. In ieder geval zal het asfalt regelmatiger geïnspecteerd en geveegd worden.
Luteijn en college niet gerust gesteld
Burgemeester Jan Luteijn en de wethouders zijn niet gerustgesteld met de ‘oplossingen’ van Rijkswaterstaat. Zorgen van het college hierover zijn al overgebracht. Er lijken vooral zorgen voor het geval de ’tijdelijke’ maatregelen onvoldoende zullen helpen. Wat is dan Plan C?
Krimpen is voor veel zaken, waaronder hulpdiensten, vrijwel afhankelijk van de Algerabrug. Maar veel bedrijven en het vrachtverkeer dat daarbij hoort is eveneens van de brug afhankelijk. Het terugdringen van de snelheid zal een redelijk goede doorstroming verder verstoren en oponthoud bij de brug vergroten. Of dit mogelijk nog meer nadelige gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit is onbekend.