Súdwest-Fryslân – Dat staat in de Hemelwaterverordening. Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt gaat dit per 1 januari 2024 in. De gemeenteraad neemt hier op 21 december 2023 een besluit over. Met de Hemelwaterverordening wil de gemeente Súdwest-Fryslân ervoor zorgen dat het riool minder belast wordt bij stortbuiten en zo wateroverlast voorkomen.
Regenwater geleidelijk afvoeren of hergebruiken
Om wateroverlast te voorkomen moet alle nieuwbouw in Súdwest-Fryslân regenwater opvangen. Dit kan bijvoorbeeld met een groen dak, vijver of regenwaterreservoir in de tuin. De verordening geldt niet voor bestaande woningen of bedrijfspanden. Tenzij er een grote verbouwing aan de woning of het bedrijfspand gedaan wordt. Voor een perceel van 100 vierkante meter betekent dit dat er 5.000 liter water wordt opgevangen. Dit water wordt na het opvangen geleidelijk afgevoerd naar het riool, maar kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld de auto mee te wassen of de tuin mee te besproeien.
Wethouder Michel Rietman: “Door klimaatverandering komen stortbuien steeds vaker voor. Een oude dorps- of stadskern is daar niet op berekend. Dit bleek ook in 2018 toen de kern van Woudsend onder water kwam te staan na hevige regelval. Daarom is het van belang dat de hemelwaterverordening er komt. Zo kunnen we situaties als in Woudsend in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen.”
Minder tegels en meer groen in Súdwest-Fryslân
De gemeente Súdwest-Fryslân doet al veel om de omgeving aan te passen aan het klimaat. Door te zorgen voor minder tegels en meer groen. Ook past de gemeente het riool aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat het water goed door de bodem wordt opgenomen en weg kan stromen. Daarnaast zorgen minder tegels en meer planten en bomen voor verkoeling in steden en dorpen. Ook inwoners kunnen een steentje bijdragen om wateroverlast te voorkomen. Op de webpagina swf.frl/water van de gemeente staan tips en informatie over hoe je bijvoorbeeld subsidie voor een groen dak aanvraagt.