Gistermiddag, dinsdag 21 november, hebben de gemeente, politie, Belastingdienst en Orionis Walcheren weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties op bedrijventerrein Arnestein in de gemeente Middelburg. Ter ondersteuning is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.
De gemeente Middelburg is in 2018 met deze integrale controles gestart en sindsdien zijn er al vele gehouden. Evenals bij de afgelopen keren, was er ook ditmaal sprake van een beperkt aantal overtredingen. Wel leveren zij veel informatie op voor de deelnemende partijen die weer kan worden gebruikt voor toekomstige controles en onderzoeken.
Resultaat
Tijdens de controle van gisteren zijn 9 locaties onderzocht. De resultaten waren als volgt:
- de Belastingdienst heeft in 1 geval een waarschuwing gegeven voor het niet op orde hebben van de administratie;
- in 2 gevallen was er sprake van een overtreding van de regelgeving op het gebied van het bouwbesluit vanwege de aanwezigheid van niet gekeurde brandblussers;
- in 1 geval gaat de gemeente onderzoeken of er sprake is van bedrijfsmatig handelen in plaats van hobbymatig.
Naast bovenstaande zaken heeft de controle weer interessante informatie opgeleverd voor de diverse deelnemende partijen.
Waarop is gecontroleerd?
De gemeente heeft controles uitgevoerd op het gebied van bestemmingsplan en milieu- en bouwregelgeving. De Belastingdienst controleerde op de naleving van administratieve verplichtingen zoals bewaar-, informatie- en factureringsplicht. Orionis Walcheren heeft gekeken naar de naleving van de Participatiewet. Tot slot heeft de politie opgetreden tegen strafbare feiten en gelet op signalen van ondermijning.
Ondermijning
Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en dat iedereen eerlijke kansen krijgt. De leefomgeving in onze gemeente moet veilig zijn en blijven. Wanneer vermoedens bestaan van bijvoorbeeld overtreding van wet- en regelgeving of uitkeringsfraude, is het aan de samenwerkende overheid om dit te controleren en hier bij misstanden iets aan te doen. Achter de schermen werken alle overheidspartners samen hier hard aan. Meestal is dat vrij onzichtbaar, behalve op dagen als die van gisteren, wanneer er een zichtbare actie is.
Ben je op een bedrijventerrein en zie je zelf iets merkwaardigs? Zijn de openingstijden beperkt, lijkt het meer op een ontmoetingsplek of zie je weinig klandizie? Meld het dan bij de politie door te bellen met 0900-8844, de gemeente of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd.
Op deze manier kunnen we samen zorgdragen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.