1.8 C
De Bilt

Acht circulaire initiatieven in Leiden krijgen subsidie

Op 28 november presenteerden 8 initiatiefnemers, tijdens een inspirerende bijeenkomst in het Stadhuis van Leiden, hun circulaire, innovatieve plannen. Ze werden allen door de beoordelingscommissie van de regeling beloond met een subsidie om hun idee te realiseren.

Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur): “De stad bruist van de circulaire initiatieven. Ook tijdens deze avond was dit enthousiasme duidelijk merkbaar. Deze keer viel op dat in veel van de initiatieven samengewerkt wordt met het onderwijs. Mooi dat hiermee de zaadjes worden gepland voor de toekomst. Ook hebben initiatiefnemers na de bijeenkomst onderling afgesproken elkaar te helpen. Ik ben blij dat initiatiefnemers elkaar zo weten te versterken en het netwerk wordt vergroot.”

Met de subsidie Circulair Verwaarden stimuleert de gemeente Leiden bewoners, ondernemers en organisaties om plannen te lanceren die verspilling tegengaan en hergebruik bevorderen.

En de winnaars zijn…

De beoordelingscommissie heeft het beschikbare budget van € 45.000,- verdeeld over de volgende initiatieven:

1. Kiosk Noordeinde

De voormalige bloemenkiosk aan het Noordeinde is gered van de sloop. De kiosk wordt verplaatst naar de circulaire hotspot The Field in het Stationsgebied. Samen met studenten van mboRijnland wordt de kiosk opgeknapt. In de kiosk kan men straks terecht voor lokale producten met oog voor duurzaamheid.

2. Wormenboerderij op scholen

Twee basisscholen in Leiden worden betrokken bij de ontwikkeling van een wormenboerderij speciaal voor basisscholen. Naast de wormenboerderij wordt ook een lespakket ontwikkeld. Ambitie is dat in de toekomst op elke basisschool in Nederland een wormenboerderij staat. Hiermee wordt voorkómen dat groente-, fruit- en etensresten in het restafval terecht komen.

3. Ondernemen met kunst

Leerlingen van twee Leidse praktijkscholen gaan kunstwerken maken van afvalmaterialen. Ze vertellen hiermee hun eigen verhaal. De leerlingen worden begeleid door Stichting Mix en lokale kunstenaars. De materialen krijgen ze van kringloopwinkel Het Warenhuis. De kunstwerken worden aan het eind van het project gepresenteerd tijdens een tentoonstelling en verkocht.

4. Groene Leidraad

Alle circulaire initiatieven in de stad met elkaar in beeld brengen, dat is het eerste doel van de Groene Leidraad. De subsidie wordt gebruikt om een digitale kaart te maken met daarop alle circulaire initiatieven in Leiden. Daarnaast willen zij komend jaar een evenement organiseren om al die initiatieven onder de aandacht van de inwoners te brengen. Daarmee wordt het bewustzijn en de mogelijkheden van de Leidse circulaire economie voor ondernemers en inwoners concreet gemaakt.

5. Kromme eiken takken

Circulariteit is niet iets nieuws. Het wordt al eeuwen toegepast in de scheepsbouw. De spanten van boten worden gemaakt van kromme eiken takken. Alexander de Vos, die een scheepswerf heeft op de grens van Leiden en Warmond, past deze techniek toe. Hij wil gemeenten in de regio inspireren om de takken hiervoor aan te leveren, zodat leerling-scheepsbouwers hiermee aan de slag kunnen.

6. Circulair 3D printen

Steeds meer organisaties en bedrijven maken gebruik van 3D printers. Daarmee wordt helaas veel plastic afval gecreëerd. Bart Tangermann wil er met de aanschaf van een machine die dit afval kan recyclen voor zorgen dat deze plastics niet verloren gaan. De plastics worden versnipperd en gesmolten, waarna deze opnieuw gebruikt kunnen worden in de 3D printer.

7. Fungi Farmers

Je hoeft niet van koffie te houden om de circulaire waarde van koffiedrap te benutten. Fungi Farmers gaat samen met de DZB oesterzwammen kweken op koffiedik. Van de oesterzwammen worden kroketten en bitterballen gemaakt, die in de Leidse horeca op de kaart komen. Niets gaat verloren. Het overgebleven wortelstelsel wordt als compost weer verwerkt in de groentetuin bij DZB Leiden.

8. Plasticstraat in duurzame makerspace Da Vinci College Lammenschans

Het hoogste subsidiebedrag ging deze ronde naar het initiatief van Da Vinci College Lammenschans.
Zij gaan in de Duurzame Makerspace een plasticstraat maken. Hierin wordt al het plastic uit het afval gehaald en onderzocht. Waar mogelijk worden de plastics opnieuw gebruikt. Ook gaan ze aan de slag met het realiseren van een Repaircafé, waar de buurt hun kapotte producten door de leerlingen kan laten maken.

Dit was de laatste ronde van de subsidie Circulair Verwaarden. In 2024 komt er een nieuwe regeling waarmee de gemeente opnieuw circulaire initiatieven helpt aan te jagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio