Gemeente Leeuwarden is dit jaar Bodemdierenstad van het jaar. Dit hebben onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) op vrijdag 1 december bekendgemaakt. Leeuwarden heeft tijdens de wedstrijd de meeste bodemdiertjes geteld en daarmee de titel verdiend.
Uitreiking ‘Bodemdierenstad van het Jaar’ in het Natuurmuseum
Op vrijdag 1 december hebben de organisatoren van de Battle of the Cities, Gerard Korthals en Ron de Goede, in Natuurmuseum Fryslân de prijs uitgereikt. Ze verrasten daarmee Alie Valkema (projectmedewerker gemeente Leeuwarden) en Lysbet Hoekstra (vrijwilliger Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN)).
Meeste inzendingen uit Leeuwarden
Tussen 22 september en 8 oktober konden zes gemeenten en hun inwoners bodemdieren tellen en de aantallen doorgeven. De gemeente Leeuwarden behaalde daarbij een mooi ‘Bodemdierencijfer’ en wist verreweg de meeste inwoners enthousiast te maken om mee te tellen.
In totaal waren er tijdens de campagneperiode ruim 40 inzendingen uit Leeuwarden. Dat biedt ecologen belangrijke informatie over het bodemleven in de gemeente. Om die reden verdient Leeuwarden dit jaar de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. Wethouder Duurzaamheid Evert Stellingwerf is trots: “Wij zijn als gemeente zeer trots op de goede samenwerking met een partner als IVN op het gebied van natuureducatie. Dat wij als stad de titel ‘Bodemdierenstad van het jaar’ hebben gekregen, is geweldig. Dit toont aan dat veel inwoners van de gemeente Leeuwarden betrokken zijn bij een gezond en gevarieerd bodemleven.”
Onderdeel van de Bodemdierendagen
De Bodemdieren Battle of the Cities is onderdeel van het citizen science-project de Bodemdierendagen. Honderden natuurliefhebbers, schoolklassen en inwoners tellen tijdens de Bodemdierendagen de Tiny Ten. Dat zijn de tien bekendste groepen bodemdieren zoals regenwormen, kevers en duizendpoten. Op die manier bepalen ecologen hoe het gaat met de biodiversiteit in de Nederlandse bodems.
Deze herfst was de negende editie van de Bodemdierendagen, georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), in samenwerking met onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).