Het college van Den Haag heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat in het kader van warmtenetten, het succesvol uitgeven van concessies voor grootschalige uitbreiding hiervan onder de huidige omstandigheden niet haalbaar is. Deze beslissing volgt uit de resultaten van een diepgaande business case, waarbij externe factoren zoals onzekerheden in nieuwe wetgeving en financiering een negatief effect hebben op de haalbaarheid van een succesvolle aanbesteding.
In het streven naar een duurzame warmtevoorziening in de bestaande gebouwde omgeving is de rol van het Rijk van essentieel belang. Het realiseren van warmteconcessies vereist niet alleen financiële betrokkenheid van het Rijk, maar ook heldere en ondersteunende wetgeving.
Financiëring
De financiering van grootschalige warmteprojecten en de invulling van wettelijke kaders zoals de Wet collectieve warmte (Wcw) bieden nu onvoldoende zekerheden aan marktpartijen en gemeenten. Daarom heeft het college vaan Den Haag vooralsnog besloten om niet door te gaan met de voorbereiding en uitvoering van de aanbesteding van warmteconcessies.
Warmtenetten
Warmtenetten zijn essentieel voor een betaalbare warmtetransitie. Ook in de toekomst blijven warmtenetten de beste en betaalbare oplossing voor grote delen van Den Haag. Ondanks de uitdagingen blijft het college zich daarom actief inspannen voor duurzame warmtevoorzieningen in de stad.
We gaan in gesprek met het rijk over de nodige wetgeving en financiering. Daarnaast intensiveren we de samenwerking met de woningcorporaties en andere partijen om de realisatie van warmtenetten mogelijk te maken. Tenslotte gaan we ook zorgen dat er geen kansen blijven liggen door gerichte kleinschalige projecten in gang te zetten.