12.9 C
De Bilt

Ecologische Autoriteit: ‘Snelle maatregelen voor herstel natuur Leudal essentieel’

De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Limburg heeft opgesteld over het beschermde natuurgebied het Leudal. De natuur in het gebied is de afgelopen tijd achteruitgegaan en ook voor de toekomst zijn er aanzienlijke risico’s voor verslechtering. Daarom is het nemen van maatregelen voor herstel urgent.

Naast betere beschikbaarheid van voldoende én schoon grond- en beekwater is het verminderen van de stikstofbelasting van belang. Aanvullend adviseert de Ecologische Autoriteit de Provincie Limburg om op korte termijn de zogenaamde landschapsecologische systeemanalyse verder aan te vullen, om meer inzicht te krijgen in de samenhang in het gebied.

Ecologische Autoriteit

De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen, waarin zij onderbouwen of er in een gebied maatregelen nodig zijn voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de concrete maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.

Soorten bijna verdwenen

Het Natura 2000-gebied het Leudal ligt in Midden-Limburg. In het beekdal komen bijzondere bossen en graslanden voor. Ook voor vissoorten als bittervoorn, kleine modderkruiper en rivierdonderpad is het gebied van belang. Uit de analyse blijkt dat veel van de doelen niet worden gehaald en dat het gebied deels al verslechterd is. Dit komt onder andere door droogte, te veel stikstof en een slechte (grond)waterkwaliteit. Als gevolg daarvan komen er soorten voor die niet in de gebieden thuishoren. Kenmerkende soorten zijn juist afgenomen of bijna verdwenen.

Aanvullende maatregelen

De Ecologische Autoriteit ziet hoe de natuurbeheerders hun best doen de natuur in het gebied zo goed mogelijk te beheren. Wel moet het bosbeheer geïntensiveerd worden en moeten snel aanvullende maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de gebieden verder verslechteren. Beek- en bosherstel, het tegengaan van de verdroging, het verbeteren van de waterkwaliteit en het verlagen van de stikstofneerslag zijn daarvoor noodzakelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio