15.1 C
De Bilt

Nijkerk start campagne ‘Waar kies jij voor als er minder geld is?’

Vanaf 2026 krijgen gemeenten in Nederland minder geld van de Rijksoverheid. De gemeente Nijkerk roept de inwoners op om mee te denken over dit probleem. Waar kiezen zij voor als er minder geld is? Wat vinden zij het belangrijkste? Zorg, wonen, duurzaamheid of misschien wel veiligheid? Inwoners kunnen vanaf 13 december hun mening geven in een app. En in januari organiseert de gemeente een aantal bijeenkomsten, zowel fysiek als online. 

Inwoners van de gemeente Nijkerk hebben in hun dagelijks leven op allerlei gebieden te maken met de gemeente. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld taken op het gebied zorg voor de inwoners, het bouwen van woningen, de aanleg van fietspaden en wegen en een prettige leefomgeving. Wethouder Audrey Rohen van financiën: “Er komt minder geld, en dat kan gevolgen hebben voor de inwoners van onze gemeente. Voordat we hierin keuzes maken, willen we als gemeente graag weten hoe onze inwoners hier over denken.” 

Waar komt het geld van de gemeente vandaan?

Gemeenten hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. Het grootste deel van het rijksgeld komt uit het gemeentefonds. Daarnaast kan de gemeente subsidies krijgen van het Rijk of de provincie voor bepaalde projecten. Verder betalen inwoners, bedrijven en organisaties allerlei belastingen. Bijvoorbeeld voor woningen en gebouwen (onroerende zaakbelasting ofwel OZB) en het ophalen van afval. Ook krijgt de gemeente inkomsten uit diensten, bijvoorbeeld voor een paspoort of een vergunning.

uc?id=1UfiafpI3O2l5siZwpMSGZAnyX1cRR26E
Beeld: gemeente Nijkerk

Er is straks minder geld beschikbaar

Vanaf 2026 krijgen gemeenten, ook Nijkerk, minder geld uit Den Haag. Tegelijkertijd moeten we geld blijven steken in onze samenleving. Wethouder Rohen: “Daarom zijn we nu al aan de slag met plannen om het budget vanaf 2026 zo goed mogelijk te verdelen. We moeten keuzes maken. Gaan we minder geld uitgeven aan bepaalde taken? Stellen we onze ambities bij? Verhogen we bepaalde lasten voor inwoners en bedrijven? Om hier een goed besluit over te kunnen nemen willen we graag weten waar onze inwoners voor zouden kiezen als er minder geld is en waarom.” 

Meedoen in Nijkerk met de Meedenk-app

Alle inwoners van de gemeente Nijkerk kunnen meedoen, van jong tot oud. Meedenken kan via de meedenk-app, die vanaf 13 december beschikbaar is via een QR-code of www.nijkerk.eu/meedenken. Ook worden diverse bijeenkomsten georganiseerd om hier verder over in gesprek te gaan. Mensen die hulp nodig hebben bij het downloaden of gebruiken van de app kunnen terecht bij het DigiTaalhuis.  

Wat gebeurt er met de reacties?

In de app is straks te zien wat de uitkomsten zijn van de vragen aan de inwoners. De uitkomsten worden voorgelegd aan het college en de raad. Zij weten dan wat er leeft onder de inwoners en zullen dit meenemen in hun besluiten over de toekomst van de gemeente bij de Kadernota 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio