8.1 C
De Bilt

Geschiedenis zien en beleven in Archeologiepark in nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren

In het toekomstige Archeologiepark in de wijk kunnen inwoners, jong en oud, vanaf halverwege 2024 de rijke geschiedenis zien en beleven van nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren . De wijk staat namelijk op ‘oude, rijke’ grond. Voor de aanleg van de wijk zijn vondsten ontdekt uit de Brons- en IJzertijd en Middeleeuwen. Burgemeester en wethouders hebben het inrichtingsplan goedgekeurd. De aanleg van het park begint in maart 2024 en duurt tot ongeveer juni 2024.

Voordat de bouw van De Plantage begon, is er archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij vonden de archeologen resten uit de Bronstijd die wijzen op de structuur van een heiligdom. Zij vonden ook crematiegraven uit de IJzertijd, waaronder het skelet van een vrouw. Deze ‘Meta’ heeft een rijke begraving gehad met uitzonderlijk mooie bronzen oorringen met barnstenen kralen. De archeologen vonden ook resten van het Huis Meteren dat hier in de Middeleeuwen stond.

Historie zichtbaar en beleefbaar in Archeologiepark

In het archeologiepark verwijzen landschappelijke, recreatieve en educatieve elementen naar de geschiedenis van het gebied. De plek van het Huis Meteren en de bijgebouwen wordt zichtbaar in het landschap met verhogingen en bloemen en grassen. Op de plek van de voormalige woontoren (de Donjon) komt een bakstenen vloer als ontmoetingsplek. De skeelerbaan rond het Huis van Meteren krijgt een plaatbrug op de plek waar vroeger de gracht lag. Een afdruk van de bronzen oorringen van ‘Meta’ komt te staan op een uitkijkheuvel.  De vorm van de oorringen komt terug in de leuningen van de fietsbrug tussen het Archeologiepark en de Rijksstraatweg.

Spelen en ontspannen

Niet alleen de geschiedenis is zichtbaar en beleefbaar in het park. Er is plek om te skeeleren of te fietsen. Er zijn onder meer zitjes en er is een losloopgebied voor honden. Ook komt er een speeltuin. De Speeltuinvereniging in de wijk maakt het ontwerp voor deze speeltuin en legt hem ook aan. In het hart van het park, in het Huis Meteren, plaatst Stichting Zonnewijzerroute een bijzondere zonnewijzer.

Meer informatie

Het ontwerp voor het archeologiepark is te zien op www.levenindeplantage.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio