Starters hebben moeite om een betaalbare woning te vinden. Daarom zet de gemeente Zwartewaterland een volgende stap in de ontwikkeling van een starterspakket. Naast de starterslening is er nu ook Koopstart. Ontwikkelaars kunnen woningen tot € 355.000 met Koopstart aanbieden waardoor woningen voor starters beter betaalbaar zijn.
Hoe werkt Koopstart?
De regeling gaat als volgt in zijn werk. Een ontwikkelaar verkoopt de woning aan de bewoner. Hiervoor brengt hij echter een lager bedrag in rekening dan de marktwaarde. Stel de woning wordt verkocht voor bijvoorbeeld 90% van de marktwaarde aan de bewoner, dan blijft de ontwikkelaar voor 10% eigenaar. Het voordeel is dat de starter ook maar 90% van de woning hoeft te financieren bij de bank. Als de starter de woning doorverkoopt, rekent hij het restant van de woningwaarde af bij de ontwikkelaar. Eventuele winsten of verliezen worden hierbij verrekend.
Goede oplossing voor starters in Zwartewaterland
Eerder werd in een informatiesessie met de raad al gekeken naar de mogelijkheden om starters makkelijker aan een betaalbare woning te helpen. De starterslening bleek favoriet. Inmiddels is de starterslening al verhoogd én geldt de lening nu ook voor nieuwbouw. Met de regeling Koopstart wil de gemeente Zwartewaterland nog een mogelijkheid creëren om het voor starters makkelijker te maken een woning te kopen. Bij nieuwe projecten zal het college bepalen waar Koopstart of een ander gelijkwaardig alternatief kan worden ingezet.
Voorwaarden
Het college kiest ervoor om Koopstart niet aan te bieden in combinatie met een starterslening. De reden is dat anders een enkel huishouden onevenredig veel voordeel zou genieten. Door deze combinatie niet toe te staan kunnen meer starters worden geholpen. Daarnaast is het zo dat de meeste banken geen hypotheek financieren voor een Koopstartwoning in combinatie met een starterslening. De regeling geld voor woningen tot € 355.000.