Op 1 januari treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet voegt 26 wetten samen, hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Kortom, één wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. De afgelopen jaren heeft de gemeente Katwijk zich voorbereid op deze wet en is er klaar voor.
Gemeente als centrale ingang
Voor inwoners en ondernemers moet het makkelijker worden om een vergunning aan te vragen. De gemeente wordt de centrale ingang voor alle vragen over activiteiten in de fysieke leefomgeving. Meer activiteiten zijn vergunningsvrij. Als de vergunningaanvraag compleet is dan ontvangen aanvragers in de regel binnen acht weken een besluit. Bij complexe gevallen kan dit twaalf of 26 weken duren.
Omgevingsloket
Over het Omgevingsloket (of het Digitale Stelsel Omgevingswet) is de afgelopen jaren veel te doen geweest. In het Omgevingsloket kunnen inwoners een vergunningencheck doen, een omgevingsvergunning aanvragen en alle regels die gelden in de buitenruimte inzien. Een groot en ingewikkeld systeem. Alle overheden en dus ook de gemeente zullen dit steeds blijven verbeteren.
De gemeente houdt er rekening mee dat meer inwoners en ondernemers vragen zullen hebben. Veel informatie is te vinden op www.katwijk.nl. Vanaf 1 januari 2024 is het direct mogelijk om een vergunningcheck of aanvraag op de nieuwe manier te doen. Voor meer ingrijpende activiteiten is het sowieso handig om eerst even contact op te nemen met de gemeente.
Samenwerken
De nieuwe Omgevingswet vraagt initiatiefnemers, inwoners of ondernemers met een plan, om zelf hun omgeving te betrekken bij hun plan. Zo zijn omwonenden op de hoogte en kunnen ze meedenken over de plannen. De gemeente heeft hiervoor ook een handreiking beschikbaar. Bij de vergunningaanvraag zal de gemeente vragen of en hoe de initiatiefnemer de omgeving heeft betrokken.
Omgevingsvisie en omgevingsplan
De Omgevingswet vraagt van gemeenten om hun toekomstbeeld van de fysieke leefomgeving te beschrijven in de Omgevingsvisie. Dit heeft Katwijk twee jaar geleden al, samen met inwoners, ondernemers en organisaties gedaan. De daadwerkelijke regels die volgen uit deze visie komen in het Omgevingsplan. Op dit moment vormen de ‘oude’ bestemmingsplannen nog samen het Omgevingsplan. De komende jaren vervangt de gemeente deze plannen, zodat er in ieder geval in 2032 één Omgevingsplan ligt. Inwoners en ondernemers worden hierbij betrokken. Op dit moment werkt de gemeente aan het omgevingsplan van de Hoornes.
Wet Kwaliteitsborging
Op 1 januari gaat ook de Wet Kwaliteitsborging (WkB) in. Hiermee gaat de bouwtechnische toetsing door de gemeente over naar een onafhankelijke kwaliteitsborger. Deze wet gaat in fasen in. Vanaf 1 januari zijn eerst de nieuwe bouwwerken met een laag risico aan de beurt. Het gaat dan bijvoorbeeld om eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. De initiatiefnemer laat dan zelf een kwaliteitsborger de verschillende controles voor het nieuwe bouwwerk uitvoeren.
Even wennen aan Omgevingswet
Hoewel de nieuwe wetten het doel hebben om processen te verbeteren en te versnellen, zal niet alles in één keer goed gaan. Het zal best wennen zijn voor zowel inwoners en ondernemers als voor de organisatie van de gemeente. Veel informatie en antwoorden op veel voorkomende vragen zijn te vinden op de website van de gemeente en in het Omgevingsloket. Als er vragen blijven, neem dan gerust contact op met de gemeente.