Een positieve bijdrage leveren aan het landschap, de natuur en gezondheid van mens en dier in het Fries kleiweidegebied, dat willen Friese overheden bereiken met de ontwikkeling van een Bioregio. De Greidhoeke is het gebied tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward tot aan de IJsselmeerkust. In dit kleiweidegebied werken de gemeenten Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en Leeuwarden samen met provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân als ‘Greidhoeke Plus’. Het doel van deze samenwerking is optimale ondersteuning bieden voor natuurinclusieve landbouw en lokaal kopen stimuleren.
Vervolgstappen en programmaontwikkeling Friese overheden
Eerder dit jaar werd verkend of de Greidhoeke een Bioregio kan worden. Een Bioregio is een gebied waar de landbouw zoveel mogelijk natuurinclusief en duurzaam is en waar mensen lokaal geproduceerd voedsel eten. De uitkomsten van de verkenning zijn positief en aanleiding om verder te gaan. De eerste vervolgstap is het aanstellen van een procesregisseur en het ontwikkelen van een programma. De betrokken overheden financieren dit samen. Het idee voor een Bioregio is ontwikkeld door adviesbureau Avalon uit Iens, dat ook de verkenning coördineerde.
Duurzame toekomst Greidhoeke
De Greidhoeke is volgens de Friese overheden bij uitstek geschikt als Bioregio omdat hier al veel gebeurt op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige balans tussen landbouw, natuur en gezondheid. Duurzame landbouwmethoden stimuleren, zoals natuurinclusieve teelt en het verminderen van het gebruik van chemicaliën en kunstmest, vergoot de biodiversiteit en verbetert de kwaliteit van de bodem. Samen wordt zo gewerkt aan een duurzame toekomst voor het plattelandsgebied van de Greidhoeke.