17.8 C
De Bilt

Meester de Bruinplein in Den Haag wordt groener

Het Meester de Bruinplein in de Schilderswijk in Den Haag wordt opgeknapt, omdat hier sprake is van onveilige situaties. Dit biedt de kans om dit plein flink te vergroenen en meer bomen te behouden dan in eerdere plannen.

Het plein heeft vernieuwing nodig om groener te worden en meer te kunnen bieden. De geplande renovatie biedt kansen voor verbeterde regenwaterinfiltratie, verhoogde biodiversiteit en afname van hittestress. Tijdens dit proces zullen helaas 24 bestaande bomen moeten worden vervangen, maar er zal extra groen worden toegevoegd.

Naar aanleiding van vragen van de gemeenteraad van Den Haag en inbreng van bewoners is het gelukt om in het nieuwe ontwerp zeven extra bomen te behouden en extra groen toe te voegen, wat het plein een groenere uitstraling zal geven. Wethouder Robert Barker: ‘Ik ben blij dat het plein wordt vernieuwd, waardoor kinderen weer veilig kunnen spelen, en dat het bovendien groener wordt dan voorheen. Het is mooi dat er extra bomen behouden kunnen worden in deze plannen.’

Problemen en oplossingen

De aanwezige Kaukasische vleugelnoten veroorzaken momenteel veiligheidsproblemen door wortelopdruk, wat heeft geleid tot meerdere meldingen. Om deze aan te pakken, is een kapvergunning verkregen na uitgebreide analyse en onderzoek. Ondanks eerdere conclusies over onvermijdelijke kap, zijn maatregelen voorgesteld om zeven bomen te behouden, zoals het verhogen van het maaiveld en vergroten van boomspiegels.

Voortgang en toekomstplannen Meester de Bruinplein

Een participatietraject met buurtbewoners, scholen en belanghebbenden heeft geleid tot een voorlopig ontwerp door Buro Sant en Co, waarin groene initiatieven centraal staan. We streven naar een klimaatadaptiever plein met behoud van speelfuncties, rekening houdend met de intensieve gebruikers.

Planning en aanpak

Het uitwerken van het definitieve ontwerp zal drie maanden in beslag nemen, inclusief participatie en toetsing door de ACOR. Als het proces volgens plan verloopt, starten in het voorjaar de herstelwerkzaamheden en zullen nieuwe bomen in oktober worden geplant.

Duurzaamheid en gemeenschapsgerichtheid

De renovatie streeft naar minder verharding en meer groen, wat de hittestress zal verminderen en natuurlijke infiltratie van regenwater mogelijk zal maken. Er wordt extra aandacht besteed aan biodiversiteit en groenere speelplekken voor alle leeftijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio