5.6 C
De Bilt

Boomfeestdagestafette 2023-2024 Boxmeer.

Op 17 januari 2024 vindt de tweede boomfeestdag plaats, bij Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer. In de periode van november 2023 tot maart 2024 – de beste tijd om te planten – organiseren we op meerdere plekken in Land van Cuijk een boomfeestdag. Tijdens deze ‘Boomfeestdag-estafette’ gaan kinderen zelf aan de slag met het planten van nieuwe bomen. Door deze estafettevorm bereiken we in één plantseizoen veel kinderen. Daarmee leggen we een bodem voor klimaatbewustzijn van de volgende generatie.

Tweede boomfeestdag – groenblauwe schoolplein in Boxmeer

De tweede boomfeestdag vindt dus plaats in Boxmeer bij basisscholen de Peppels en de Canadas en start om 9.00 uur. Rond 10.00 uur gaan de kinderen samen met bestuurders van gemeente Land van Cuijk en waterschap Aa en Maas nieuwe boompjes planten op hun groenblauwe schoolplein. Zij dragen zo bij aan het vergroenen van de gemeente Land van Cuijk. Aan het eind van de ochtend dragen de kinderen het estafettestokje over voor het volgende boomfeestdag initiatief.

Van grijze naar groenblauwe schoolpleinen

Gemeente Land van Cuijk en waterschap Aa en Maas werken vanuit het samenwerkingsprogramma Klimaatbestendig Land van Cuijk al veel samen aan een klimaatproof Land van Cuijk. Dit doen ze onder andere door de organisatie van boomfeestdagen en ook door scholen te stimuleren om hun veelal grijze schoolpleinen om te toveren tot groenblauwe schoolpleinen.

Op deze schoolpleinen zijn minder stenen, is minder hitte door meer groen, zijn meer natuurlijke speeltoestellen en zijn voorzieningen om regenwater beter te infiltreren in de bodem en waar mogelijk te her gebruiken. Een groenblauw schoolplein is gezond en maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen.

Meer bomen

Nieuwe bomen dragen bij aan het vergroten van de klimaatbestendigheid. Dat wil zeggen dat we beter bestand zijn tegen veranderingen van het klimaat. Zoals droogte, hitte en wateroverlast. Bomen helpen bij het voorkomen van hitte-stress, vooral in steden maar ook in het landelijk gebied. Zo verhoogt schaduw op beken en sloten de biodiversiteit in het water. En bomen bieden een nestplaats voor vogels, zoogdieren en insecten en dragen daarmee bij aan het verhogen van de biodiversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio