Gisteren hebben het Comenius College, Krimpenerwaard College, Politie Eenheid Rotterdam en Gemeente Krimpen aan de IJssel het schoolveiligheidsconvenant Veilig in en om de school 2024-2027 ondertekend.
Het schoolveiligheidsconvenant is een samenwerking tussen deze partijen. De betrokken partijen hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bij het creëren en in stand houden van een veilig klimaat in en om de school. In dit document hebben de partijen de samenwerkingsafspraken met elkaar hierover verder uitgewerkt.
De samenwerking draagt bij aan een veilige en leefbare gemeente
Naast het bestrijden van problemen in en rond de school zetten de partijen stevig in op het voorkomen daarvan. Door integrale samenwerking willen zij ook de gelijke kansen van jongeren bevorderen. Zo dragen zij bij aan veilige scholen en een veilige en leefbare gemeente. In het convenant staan afspraken over de samenwerking en de verantwoordelijkheden op het gebied van schoolveiligheid. Tussen scholen, politie en gemeente.
Burgemeester Luteijn benadrukt het belang van deze afspraken: “Gemeente, onderwijs en politie kunnen vroegtijdig signalen herkennen. En deze gezamenlijk oppakken. Dankzij de investering in een goede samenwerking. Het convenant draagt eraan bij dat onze kinderen een veilige plek op school hebben.”
Samen staan we sterk voor schoolveiligheid
Met het ondertekenen van het convenant erkennen de betrokken partijen de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maar ook het belang van een goede samenwerking. De scholen zijn blij met de ontwikkelingen. Rector/bestuurder Arjan van der Wart van het Krimpenerwaard College: “Het is waardevol dat we met alle betrokken partijen investeren in duurzame korte lijnen. Zo maken we ons samen sterk voor een veilige school!”
Directeur Mark van Burgel van het Comenius College vult aan: “Dankzij het convenant kunnen wij proactief interventies inzetten om de veiligheid in en om de school verder te optimaliseren. De veiligheid van onze leerlingen staat voorop!” Ook sectorhoofd Politie Eenheid Rotterdam Faïza Fasi erkent het belang van de samenwerking. “Door vroegtijdig preventief in te zetten kunnen we repressie zo veel mogelijk voorkomen.
Kluisjes- en tassencontroles
Een voorbeeld is de integrale samenwerking bij onverwachte kluisjes- en tassencontroles. Zo werken we met elkaar aan het kansrijk opgroeien van onze Krimpense jongeren.” Burgemeester Luteijn vervolgt: “Ik ben trots op het resultaat dat we met elkaar hebben bereikt. Door ieders inzet en betrokkenheid. Mijn waardering gaat uit naar onze partners!”