Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft 15,5 hectare aangekocht in de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden. Daarmee kan de natuurorganisatie de aangekochte percelen verder ontwikkelen tot kruidenrijke hooilanden met een hoge biodiversiteit. De uiterwaarden vormen een belangrijk leefgebied voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders, dwergmuizen en talloze vogelsoorten. Deze uitbreiding was mogelijk dankzij duizenden donateurs, die het belang van een gevarieerd en aaneengesloten natuurgebied ondersteunen.
Van monocultuur naar prachtig gevarieerde gebieden
De Achthovense Uiterwaarden zijn onderdeel van Natura 2000-gebied Uiterwaarden Lek, waar het Zuid-Hollands Landschap al verschillende percelen in beheer heeft. Dit waren voorheen vaak landbouwakkers waar een monocultuur heerste. Door het land op sommige plekken af te graven en door intensief beheer te ontdoen van meststoffen werkt de organisatie aan natuurherstel.
In zes jaar tijd is het boswachter René gelukt om twee intensief bemeste maisvelden te transformeren naar glanshaverhooilanden, vol goudhaver, grote streepzaad, gele morgenster en andere bijzondere flora. Een veelbelovende aanpak van lokaal plaggen en verschalen die de natuurorganisatie ook wil toepassen op andere percelen in de uiterwaarden.
Boswachter René over Achthovense Uiterwaarden
“Het is geweldig om te zien dat de natuur in de Achthovense Uiterwaarden zich zo snel herstelt,” zegt boswachter René enthousiast. “Toen ik hieraan begon, had ik niet durven hopen dat het al zo snel tot resultaat zou leiden. Het zien opbloeien van deze gebieden motiveert me om me iedere dag in te zetten. Dit is niet alleen winst voor de natuur, maar ook voor bezoekers die willen genieten van de prachtige omgeving”, laat Boswachter René weten.
Grondruil levert veel natuurwinst op
Om deze aankoop van 15,5 hectare rond te krijgen is er gebruik gemaakt van een grondruil-principe. Het Zuid-Hollands Landschap heeft zelf 9,5 hectare ingebracht ten wensen van Leerdam, naast de Koenderseweg. Daarbij is vastgelegd dat deze grond de bestemming natuur behoudt en onderdeel blijft van het Natuurnetwerk Nederland. Recreanten kunnen dus ook in de toekomst hun dagelijkse rondje in dit gebied blijven maken. Het verschil van 6 hectare in deze ruil heeft de natuurorganisatie gefinancierd uit het Aankoopfonds. Dat is geld wat donateurs speciaal geschonken hebben voor het doen van nieuwe aankopen.
Een groene en gezonde leefomgeving, voor nu en later
Het Zuid-Hollands Landschap heeft de ambitie om het hele gebied in beheer te krijgen en daarmee zeldzame natuur te beschermen langs de Lek. Natuurtypen zoals stroomdalgrasland en glanshaverhooiland met een rijk planten- en insectenleven zijn al op veel plaatsen verdwenen. Door samen op te trekken met de provincie en in te zetten op deskundig beheer kunnen dit soort groene parels behouden blijven voor de volgende generatie.