-0.6 C
De Bilt

Plan ‘Werk aan de wijk!’ in Roermond voor doorontwikkeling wijkgericht werken

De gemeente Roermond gaat een volgende stap zetten met wijkgericht werken en inwonerparticipatie. Met het nieuwe Wijken- en kernenbeleid ‘Werk aan de wijk!’ wordt aan de gemeenteraad een nieuw toekomstbestendig plan voorgesteld voor het samenwerken in de Roermondse wijken en kernen.

Werk aan de Wijk! In de afgelopen jaren heeft de gemeente ervaring opgedaan met wijkgericht werken. Deze ervaringen zijn meegenomen in het nieuwe Wijken- en kernenbeleid ‘Werk aan de wijk!’.

Werk aan de wijk!

Met ‘Werk aan de wijk!’ wil de gemeente effectief in kunnen spelen op kansen in de wijken en kernen om de leefbaarheid te vergroten, en de betrokkenheid van inwoners bevorderen door hen uit te nodigen om een actieve rol te spelen in het verbeteren van hun eigen sociale en fysieke leefomgeving.

Dit wordt gedaan op twee manieren:

  • met inwoners en maatschappelijke partners werken aan wijkagenda’s;
  • meer ruimte bieden aan inwonerinitiatieven.

Het Wijken- en kernenbeleid ‘Werk aan de Wijk! biedt de benodigde kaders voor de uitvoering, en geeft helderheid over rollen en verantwoordelijkheden.

Maatwerk voor elke wijk

De verschillende wijken en kernen in Roermond hebben elk hun eigen karakter en dynamiek. Werken aan een prettige leefomgeving vraagt daarom in elke wijk of kern ook een andere aanpak. In de komende jaren wil de gemeente in alle wijken en kernen komen tot een wijkagenda met maatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de leefomgeving en de sociale samenhang in de wijk. Deze wijkagenda’s worden opgesteld in nauwe samenwerking met inwoners en partners in de wijken. Voor de wijkagenda’s wordt jaarlijks per wijk budget gereserveerd in de gemeentelijke begroting. Tevens biedt het wijken- en kernenbeleid in samenhang met de participatie- en inspraakverordening een toetsingskader voor hoe wordt omgegaan met ideeën en initiatieven vanuit inwoners.

Goede ideeën

Wethouder Felix van Ballegooij: “In onze wijken en kernen barst het van de goede ideeën over hoe het beter en mooier kan, maar te veel van die ideeën belanden nu in een bureaula of stranden in regels en procedures. In de overtuiging dat het beter kan, stellen we daarom met ‘Werk aan de Wijk!’ een andere manier van werken voor. Ik geloof in de kracht van co-creatie, waarbij we samen met inwoners en wijkpartners werken aan oplossingen en initiatieven. Zij kennen als geen ander de specifieke behoeften van hun leefomgeving, en door gezamenlijk op te trekken, kunnen we de leefbaarheid en kwaliteit van leven verder verbeteren. Zo krijgen we samen meer voor elkaar”.

Snel van start

Het doorontwikkelen van wijkgericht werken is een proces van een lange adem, en vraagt ook een andere manier van werken van de gemeentelijke organisatie. Bij het uitrollen van het nieuwe wijken- en kernenbeleid gaat de gemeente daarom uit van een ontwikkelmodel. Het werkt voor alle betrokkenen stimulerend als er snel zichtbare resultaten kunnen worden geboekt. Om snel stappen te kunnen zetten, wordt in 2024 gestart met wijkagenda’s op een beperkt aantal thema’s.

In de komende jaren wil de gemeente toewerken naar een passende samenwerkingsstructuur in àlle wijken en kernen, waarbij inwoners een sterkere invloed kunnen krijgen in het prioriteren van activiteiten en het maken van keuzes. Dit vraagt in sommige wijken en kernen de nodige voorbereiding.

De gemeenteraad behandelt het nieuwe Wijken- en kernenbeleid ‘Werk aan de Wijk!’ in haar vergadering op 22 februari 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio