7.3 C
De Bilt

Utrechts Landschap herstelt met hagen akkercomplex Laarsenberg in Rhenen

Met aanpassing van het wandelpadenplan en de aanplant van hagen langs de akkers herstelt Utrecht Landschap het akkercomplex op de Laarsenberg in Rhenen, om de cultuurhistorie te bewaren en zeldzame akkervogels opnieuw een thuis te bieden. De herstelwerkzaamheden bestaan uit een . De aangeplante hagen zorgen voor rust en broedgelegenheid voor akkervogels en vergroten de biodiversiteit in het gebied.

In totaal wordt twee kilometer aan hagen aangeplant op het akkercomplex op de Laarsenberg. De meidoorn, veldesdoorn, haagbeuk, egelantier, en hondsroos zijn belangrijk voor talloze insecten en zorgen voor broed- en schuilplaatsen voor akkervogels. Ook zorgen de hagen ervoor dat het voor bezoekers duidelijk is waar de wandelpaden lopen.

Zorgwekkende achteruitgang akkervogels

De afgelopen decennia zien we een zorgwekkende achteruitgang van akkervogels in Nederland. De kleinschalige natuurakkers op de Laarsenberg zijn aantrekkelijk voor vogels zoals patrijs, veldleeuwerik en kneu. Maar vanwege wandelaars en loslopende honden en het gebrek aan natuurlijke schuil- en broedplekken rondom de akkers blijven ook op de Laarsenberg de kwetsbare akkervogels weg.

Hagen

Met de aanpassingen van het wandelpadenplan zorgt Utrechts Landschap voor meer aaneengesloten rustgebied voor de akkervogels. Door de aanplant van hagen en hekwerk rondom de akkers kunnen akkervogels weer ongestoord kunnen foerageren, schuilen en broeden. Kwetsbare planten zoals korensla en slofhak worden door de omheining beschermd tegen betreding.

Bijzondere cultuurhistorie

Naast het belang voor flora en fauna, is het herstel van de Laarsenberg ook belangrijk voor de cultuurhistorie van het gebied. Op de helling zijn in het verleden graften met struweel aangelegd. Deze ‘dijkjes’ met begroeiing zie je veel in Limburg, maar zijn zeldzaam in andere delen van Nederland. De hagen rondom akkers zorgen van oudsher voor een afscheiding van eigendom en het bijeenhouden van vee. De graften zorgen ervoor dat de bodem van de akkers niet wegspoelt en er kleinschalig kan worden verbouwd. Deze landschappelijke elementen horen bij het kleinschalige cultuurlandschap dat Utrechts Landschap op de Laarsenberg in stand wil houden.

Samen planten

Enkele vrijwilligers en buurtbewoners hebben samen met Utrechts Landschap een deel van de hagen op het akkercomplex aangeplant. De Laarsenberg is een drukbezocht natuurgebied. Vaste bezoekers en hondeneigenaren worden geïnformeerd over de herstelmaatregelen door informatieborden en een voorlichtingsdag.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt al meer dan 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels ruim 5.800 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 36.000 donateurs (Beschermers), ruim 750 vrijwilligers en 81 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio