-0.6 C
De Bilt

Lachgascilinders in afval vraagt om maatregelen

De afvalsector staat samen met gemeenten voor de uitdaging van een veilige inzameling en verwerking van restafval. Helaas zitten er veel lachgascilinders in het restafval , waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Door ontploffende cilinders loopt de schade bij verwerkingsbedrijven voor restafval in heel Nederland inmiddels in de miljoenen.

Extra kosten door noodzakelijke maatregelen Voor een deel komen deze kosten terecht bij afvalverwerker AEB in Amsterdam, die het restafval uit de Duin- en Bollenstreek verwerkt. AEB heeft aangegeven lachgascilinders niet te accepteren. Daarom is een extra bewerking nodig om de lachgascilinders uit het restafval te halen.

Extra bewerking door lachgascilinders

Het VAB bekijkt nu elke lading restafval op de aanwezigheid van lachgascilinders. Deze extra bewerking brengt kosten met zich mee. Onder andere de gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek hebben het Rijk gevraagd om maatregelen. Maatregelen om de situatie veilig te houden, de instroom van lachgascilinders te beperken en om de extra verwerkingskosten te dekken.

Achtergrond 

Het is nog de vraag of het Rijk financieel gaat bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Sinds 1 januari 2023 valt lachgas onder de Opiumwet. Daarom worden er geen hervulbare cilinders met borg meer gebruikt, maar weggooicilinders. Sindsdien komen deze cilinders in de openbare ruimte, in prullenbakken en in het restafval terecht. Tijdens de afvalverbranding bij AEB leidt dit tot ontploffingen en daarmee tot grote schade aan de ovens die restafval verbranden. In de inzamelwagens heeft dit tot nog toe niet tot gevaarlijke situaties voor het personeel en tot schade geleid, maar ook die kans is aanwezig.

Oproep aan staatssecretaris kosten extra bewerking te dragen

Daarom hebben de sector en de gemeenten in een brief aan staatssecretaris Heijnen gevraagd om capaciteit voor deze extra bewerking van restafval en om de kosten hiervoor te dragen. De staatssecretaris heeft hierop laten weten dat zij de problemen erkent en op dit moment onderzoekt binnen welke financiële mogelijkheden zij gemeenten en de afvalsector kan ondersteunen.

Daarnaast wordt onderzocht of andere oplossingen kunnen bijdragen aan het verlagen van de kosten. Zoals goedkopere methoden om lachgascilinders uit restafval te halen, aanpassen van vereisten aan wegwerpdrukcilinders, het ontmoedigen van het gebruik van lachgas door inwoners en betere afvalscheiding waardoor de hoeveelheid restafval vermindert.

Wat kunnen inwoners doen?

Het is belangrijk dat inwoners lachgascilinders niet in de prullenbak of restafvalcontainer gooien. De cilinders kunnen gratis ingeleverd worden bij de milieustraat van Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse en bij gespecialiseerde bedrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio