Cobra Groeninzicht heeft samen met de landelijke Stichting Operatie Steenbreek voor alle gemeenten de 3-30-300 kaarten gemaakt. 63 procent van de panden in Rheden scoren een voldoende ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 40 procent. De 3-30-300-regel is opgesteld door Cecil Konijnendijk van den Bosch, expert in Urban Forestry en onder meer werkzaam aan de Universiteit van British Columbia in Canada. Cecil Konijnendijk heeft zijn regel ontwikkeld vanuit de wens om de leefomgeving groener en zo gezonder te maken.
Om aan de 3-30-300-regel te voldoen moet een pand voldoen aan elk van de drie losse onderdelen van de regel. Zowel particuliere als gemeentelijke bomen dragen bij aan de regels:
· De 3-regel staat voor het zicht op drie ‘significante’ bomen vanuit elk (woon)pand. Een boom heeft dan een kroonoppervlak (of kroonprojectie) van 28 m2 en die staat binnen 25 meter van het pand.
· De 30-regel staat voor het percentage boomkroonbedekking in de directe omgeving (500 meter) van een pand.
· De 300-regel staat voor de maximale afstand in meters tot een park of koele openbare plek/plantsoen vanaf een pand.
De uitkomst voor de gemeente Rheden
Als de verschillende scores uit de 3-30-300 regel worden samengevat, ontstaat er een kaart die toont in hoeverre een woning of gebouw voldoet. Volgens de onderzoekers scoort in de gemeente Rheden 63% van de panden een voldoende, het landelijk gemiddelde ligt op 40%.
Het tekort aan (volwassen) bomen met name in Velp Zuid en ook in een aantal straten in het dorp Rheden en in verschillende buurten in en rond het centrum van Dieren zorgt ervoor dat de 3-regel nog beter kan. Voor wat betreft de schaduwwerking van bomen, de 30 regel, schieten panden tekort in Velp (met uitzondering van Velp Noord), Rheden en Dieren (met uitzondering van Dieren West en Dieren Noordoost). En alleen een deel van Dieren Zuid en enkele delen op industrieterreinen voldoen niet aan de 300-regel, omdat de afstand tot een koelteplek daar dan tussen de 300 en 400 meter ligt.
Wethouder Dorus Klomberg: “De regel wordt landelijk gehanteerd als vuistregel. Binnen onze gemeente gebruiken we het als kader bij projecten. Met dit kader verwachten wij dan ook nog meer te zorgen voor een groene en gezonde leefomgeving.”
Op www.watisjouwrheden.nl is meer informatie te lezen en kan via kaartmateriaal bekeken worden hoe het er per buurt, straat en pand uitziet.