Voor scholen en kinderopvang in de Hoeksche Waard is het vanaf deze week mogelijk om een bijdrage op het gebied van voedseleducatie aan te vragen. Deze bijdrage is te gebruiken voor bijvoorbeeld een excursie naar de boerderij, les in een molen of hulp bij een kookles. Scholen en kinderopvang krijgen via een speciaal ontworpen menukaart inzicht in de mogelijkheden.
De stimuleringsbijdrage en de menukaart worden beschikbaar gesteld door een samenwerking tussen gemeente Hoeksche Waard, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (het programma Jong Leren Eten), stichting Natuurlijk bij de Boer en JOGG Hoeksche Waard. Op basisschool De Bouwsteen in ‘s-Gravendeel vond vandaag een van de activiteiten uit de menukaart plaats.
Alles in de soep
Tijdens het middaguur konden de leerlingen van groep 6 van basisschool De Bouwsteen zelf groenten snijden, tussendoor proeven, een heerlijke soep maken én in de klas opeten. Spelenderwijs leerden de groep veel weetjes over de verschillende, lokale groenten en hoe je iets klaarmaakt.
Lokaal en landelijk aanbod aan voedseleducatie
Voor lang niet alle kinderen is duurzaam en gezond eten een vanzelfsprekende keuze. De menukaart is opgesteld om hier verandering in te brengen. Met dit digitale overzicht van het lokaal en landelijk aanbod hebben scholen en kinderopvang zicht op wat er in de buurt allemaal aan voedseleducatie is. Het organiseren van een activiteit vraagt soms om maatwerk. Dankzij stichting Natuurlijk bij de Boer is dit mogelijk. Zij stemmen het lokale aanbod onder andere af op de wens van de school, leeftijd van de kinderen, grootte van de groep en het seizoen.
Wethouder Paul Boogaard (landbouw)
“Voedseleducatie is niet alleen belangrijk voor het begrijpen van waar ons eten vandaan komt en hoe we het produceren, het vormt ook de basis voor gezonde eetgewoonten en duurzame keuzes. In de menukaart staan leuke en leerzame activiteiten om met kinderen aan de slag te gaan met dit thema. Ook het verhaal van de boer staat hierbij centraal. Ik vind het mooi dat veel boeren in de Hoeksche Waard op hun eigen boerderij al aan voedseleducatie doen.
Door dit verhaal te delen op het erf en in de klas, leren kinderen dat veel producten rechtstreeks uit de Hoeksche Waard komen. Dit is iets om trots op te zijn en draagt bij aan een waardevolle verbinding tussen de landbouw en het onderwijs.”
Stimuleringsbijdrage voor scholen en kinderopvang
Scholen en kinderopvang die aan de slag gaan met het thema duurzame en gezonde voeding, kunnen de Lekker naar buiten! stimuleringsbijdrage aanvragen. De bijdrage is te gebruiken voor bijvoorbeeld hulp bij een kookles, aanschaf van spullen voor de moestuin of vervoer naar een (kinder)boerderij. Op de website van Jong Leren Eten vinden leraren en pedagogisch medewerkers meer informatie over de aanvraag, selectie en toewijzing. De Lekker naar buiten! stimuleringsbijdrage voor primair onderwijs is geopend van maandag 4 maart tot en met maandag 15 april. Voor kinderopvangprofessionals zijn er 2 aanvraagmomenten, namelijk op woensdag 6 maart en op woensdag 15 mei.