Het college van B en W van de gemeente Boxtel heeft onlangs besloten om de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit voort te zetten. Daarmee stelt zij jaarlijks een structureel bedrag van € 21.000,- beschikbaar voor cultuuronderwijs, in ieder geval tot en met 2028. De uitvoering van de regeling ligt in handen van Cultuurbox, de lokale marktplaats voor kunst en cultuureducatie.
Wethouder Hans Heesen (Kunst en Cultuur) reageert enthousiast: “Cultuurbox vult dit programma al 12 jaar, sinds het bestaan van de landelijke regeling, succesvol in. Daarom is het ook de komende jaren weer bij hen in vertrouwde handen. Het is erg belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met verschillende vormen van kunst en cultuur zoals muziek, beeldende kunst en theater. Zo leren we onze jongste inwoners om hun creatieve en culturele vaardigheden te ontwikkelen en ook persoonlijk en in sociaal opzicht te groeien.”
Cultuurbox in Boxtel
Cultuurbox is de onafhankelijke bemiddelaar die een brug slaat tussen het onderwijsveld en de culturele sector in de gemeente Boxtel. Het team bestaat uit twee bevlogen medewerkers. In Boxtel richt Cultuurbox zich op cultuureducatie bij alle scholen in het primair en speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Er wordt samengewerkt met culturele aanbieders in de omgeving. De activiteiten die ze ontwikkelen sluiten aan bij de vraag van de scholen en passen binnen de doorlopende leerlijn.
Cultuureducatie met Kwaliteit
De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) is een landelijk programma. Scholen en culturele instellingen werken hierin samen om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken. Doordat leerlingen in aanraking komen met muziek, dans, beeldende kunst, theater, literatuur, media en erfgoed leren ze om hun creatieve en culturele vaardigheden te ontwikkelen en ook persoonlijk en in sociaal opzicht te groeien. Er wordt gewerkt met deskundige leerkrachten en vakdocenten. Meer dan de helft van alle basisscholen in Nederland doet al mee aan het programma.
Financiering
CmK is een matchingsregeling waarvan 50% wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW en 50% door de gemeente. Door de intentieverklaring te ondertekenen, legt de gemeente Boxtel zich vast op een jaarlijks co-financieringsbedrag. Het Rijk verdubbelt dit jaarlijks tot in totaal € 42.000,-. Vanaf 2024 tot in ieder geval het einde van 2028 verloopt de financiering structureel.