Krimpen aan den IJssel – De financiële zelfredzaamheid voor hulp in het huishouden beoordeelt de gemeente vanaf nu niet meer. Ook na de invoering van het abonnementstarief is dit niet toegestaan. “Heeft een inwoner recht op hulp bij het huishouden? Dan toetsen wij het inkomen niet meer.” Dit besloot de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 20 februari 2024.
Wethouder Hugo van der Wal betreurt de uitspraak van CRvB Wethouder Hugo van der Wal: “Ik had van de uitspraak meer verwacht. Het CRvB zegt niets over de zorgplicht van de gemeente: het ondersteunen van inwoners die niet zelfredzaam zijn. Het is onduidelijk hoe het abonnementstarief zich verhoudt tot deze gemeentelijke zorgplicht. Het abonnementstarief zorgt voor verschillende problemen. En hierdoor krijgen mensen zorg terwijl zij geen ondersteuning nodig hebben.”
De invoering van het abonnementstarief
In december vorig jaar meldde het CBS dat het aantal mensen met een hoger inkomen dat gebruik maakt van hulp bij het huishouden is verdubbeld. De reden hiervan is de invoering van het abonnementstarief in 2019. Waardoor iedere gebruiker een lage eigen bijdrage betaalt. Hierdoor is er een stijging van het aantal gebruikers en een stijging van de uitgaven. Ook ontstaan daardoor wachtlijsten bij de zorgleveranciers.
Hoe moet de gemeente nu verder?
Aan de gemeente de taak om inwoners actief te benaderen en hen over dit besluit te informeren. Ook passen wij de gemeentelijke verordening aan. Wethouder Van der Wal: “De uitspraak motiveert mij om, samen met de VNG en gelijkgestemde gemeenten, bij het ministerie van VWS en de Tweede Kamer aan te dringen om het wetsvoorstel ‘Passende eigen bijdrage Wmo 2015’ met zo groot mogelijke spoed te behandelen. Dit wetsvoorstel is hard nodig om de toegang tot zorg onder controle te houden.”