2.3 C
De Bilt

Molenlandse basisschoolleerlingen strijden tegen elektronisch afval tijdens E-waste Race 2024

Wist u dat meer dan de helft van al het elektronisch afval nog steeds niet gerecycled wordt? Een gemiste kans, want dit afval zit boordevol waardevolle materialen en grondstoffen. Gelukkig kunnen we hier samen iets aan doen! Om het belang van recyclen te benadrukken en het makkelijker en leuker te maken, organiseert Waardlanden van 11 maart tot en met 4 april de E-waste Race.

Op weg naar een duurzame toekomst

Het is belangrijk om jonge generaties bewust te maken en te inspireren actief mee te werken aan een duurzame wereld. Leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden gaan in dit teken een spannende strijd met elkaar aan: zoveel mogelijk elektronisch afval verzamelen. Om de leerlingen goed voor te bereiden krijgen ze voor de start van de E-Waste Race een inspirerende en interactieve gastles van experts. Ze leren meer over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Kick-off door wethouder Arco Bikker

Op woensdag 6 maart trapte wethouder Arco Bikker bij SmdB de Zaaijer in Wijngaarden de E-Waste race af. “De E-Waste Race is niet alleen een wedstrijd om elektronisch afval in te zamelen, maar zeker een kans om de kinderen ook te leren hoe belangrijk recyclen is”, aldus de wethouder. 

Gastles

Ook de kinderen van de Eben-Haëzerschool in Ottoland krijgen een leuke, interactieve gastles, waarin de gastleraar uitlegt hoe onze apparaten gemaakt worden, waarom het zo belangrijk is dat we deze apparaten beter gaan hergebruiken en recyclen en hoe we dat kunnen doen. Daarna mogen de leerlingen een aantal weken e-waste verzamelen en dit mee naar school nemen. De deelnemende school die het meeste inzamelt per leerling, wint ook nog eens een schoolreis naar de Ontdekfabriek in Eindhoven.

Van bewustwording naar actie

Na de gastles zamelen leerlingen vier weken lang zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in of brengen deze naar lokale repaircafés voor een nieuw leven. Oude laptops en kapotte keukenmachines belanden vaak ongebruikt op zolder. Wat veel mensen niet weten is dat 95% van de onderdelen van sommige apparaten hergebruikt kan worden.

Help ook mee om elektronisch afval in te leveren

De E-Waste Race moedigt niet alleen basisschoolleerlingen aan om actief bezig te zijn met recycling, maar ook buurtbewoners. Zij kunnen de leerlingen helpen door elektronisch afval aan te melden op www.ewasterace.nl. Dan komen de leerlingen aan huis om de spullen op te halen. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten waar een batterij in zit of met een snoer. Zoals een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd, deze levert u gratis in bij de milieustraat.

Strijd tussen tien basisscholen

De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. In Molenlanden maken SmdB de Zaaier en de Eben-Haëzerschool zich op voor de strijd. Zal het alle basisscholen lukken om dit jaar nog meer e-waste in te zamelen dan het indrukwekkende aantal van 22.782 apparaten van vorig jaar?   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio