Op het afvalbrengstation van HVC aan de Kitmanstraat in Alkmaar kunnen inwoners sinds vorige maand hun volhouten grof afval zoals balken, planken, pallets en tafelbladen apart inleveren. Het afvalbedrijf wil zo voorkomen dat goed herbruikbaar hout tot grondstof voor spaanplaat of biobrandstof wordt versnipperd. HVC wil samen met afnemers zoals circulaire bouwmarkten en meubelmakers onderzoeken welke nieuwe producten van dit herbruikbare hout gemaakt kunnen worden. Dit draagt bij aan de circulariteit van hout als grondstof en helpt bij het verder terugdringen van de hoeveelheid afval die huishoudens produceren.
Hout krijgt een tweede leven
De levenscyclus van hout eindigt wanneer het wordt versnipperd. “Zonde”, zegt Eric de Vries, projectleider van de proef, die zeker tot het einde van 2024 wordt gehouden. “Er is immers veel vraag naar hergebruikt massief hout. Interieurbouwers, meubelmakers, aannemers en zelfs hoveniers werken graag met gerecyclede materialen. Deels omdat ze zelf duurzamer willen ondernemen, maar ook omdat hun klanten daarnaar vragen.”
Het ingezamelde herbruikbare hout van het ABS in Alkmaar, moet een tweede leven krijgen in onder meer woningen, winkels en tuinen. Samen met circulaire bouwmarkten, meubelmakers en andere duurzame bedrijven wil HVC onderzoeken welke nieuwe waarde het ingezamelde, herbruikbare hout kan krijgen. Geïnteresseerde afnemers in de regio zijn dan ook van harte uitgenodigd om samen met HVC nieuwe toepassingen met herbruikbaar hout te bedenken en te ontwikkelen.
Inleverpunt bij het afvalbrengstation HVC
Het inleverpunt voor herbruikbaar hout op het afvalbrengstation in Alkmaar is herkenbaar aan een grote vlag. De medewerkers helpen bezoekers met welke houten producten in de speciale container kunnen worden gezet. Het gaat dan om bijvoorbeeld balken, planken, plaatmateriaal (zoals tafelbladen) en pallets. Op het afvalbrengstations delen medewerkers flyers uit met informatie over de houtproducten die inwoners in de container kwijt kunnen. Dit is ook thuis te zien op de speciale webpagina van HVC: hvcgroep.nl/houtapart
Hergebruik van hout vermindert negatieve milieu-impact
Maar liefst 5% van al het huishoudelijke afval dat wordt aangeboden bij de afvalbrengstations van HVC bestaat uit hout of houtproducten. In de regel wordt ingezameld hout, dus ook herbruikbaar hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) vermalen tot grondstof voor spaanplaat of biobrandstof. Dit betekent dat het meeste hout wel wordt gerecycled tot een nieuw product, maar dat het daarna niet meer gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe toepassingen. Verbranding is de enige optie.
De herbruikbare houten elementen scheiden van bijvoorbeeld spaanplaat of multiplex, moet ervoor zorgen dat veel meer hout zijn waarde behoudt. Er hoeft dan niet onnodig nieuw hout te worden geproduceerd of gekapt, wat bijdraagt aan biodiversiteit en ontbossing voorkomt. Hergebruik van hout zorgt tevens voor uitstel van biogene CO2-uitstoot omdat er niet geproduceerd of verbrand hoeft te worden. Het ingezamelde hout kan daarnaast worden hergebruikt als alternatief (bouw)materiaal voor bijvoorbeeld beton, staal of kunststof, waarmee gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en fossiele CO2-uitstoot wordt voorkomen.
Meer hergebruiken en minder kopen
De proef met de aparte inzameling van herbruikbaar hout is ook een belangrijke stap naar meer hergebruik en een circulaire samenleving. Volgens onderzoekers is de milieu-impact van huishoudens namelijk voor het leeuwendeel (34%) te wijten aan de aankoop van nieuwe materialen en goederen. HVC voert als hergebruik- en energiebedrijf volop campagne om afval te voorkomen onder de titel: “Wij gaan voor afvalvrij. En jij?”. De verdere scheiding van herbruikbare houtsoorten en houten producten sluit op dit beleid aan.