Breda – Het is de Week van het geld. Hoe ga jij om met financiële verleidingen? Met díé vraag gaan vanaf vandaag 400 Bredase basisschoolkinderen aan de slag. Gisteren startte de 13de editie van de week. Dagelijks krijgen groepen kinderen een feestelijke ontvangst in het Rat Verlegh Stadion. Dan start voor hen een educatief en sportief dagprogramma. Voor ouders wordt in deze week een informatieve ouderavond georganiseerd. Professionals nemen ouders mee in kinderen en geld, groepsdruk, alcohol en sociale media. De avond wordt afgetrapt door wethouder Marike de Nobel en presentator Klaas van Kruistum.
De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. NAC Maatschappelijk, gemeente Breda en Instituut Maatschappelijk Welzijn Breda organiseren de Bredase week.
Buy now, pay later-diensten
De leerlingen houden een speurtocht en kunnen hiermee op een ludieke manier geld verdienen .Het doel van de Week van het geld is dat leerlingen meer te weten komen over financiële verleidingen en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Meer weten over financiële verleidingen is namelijk hard nodig. Met de komst van online shoppen en buy now, pay later-diensten ligt het risico op de loer dat jongeren geld uitgeven dat ze eigenlijk niet hebben.
Bredase aanpak
De gemeente doet al jaren actief mee aan de Week van het geld. Wethouder Marike de Nobel (Inkomen): “We zien dat steeds meer jongeren financiële problemen hebben. De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen onder de 24 jaar met schulden met 70 procent toegenomen. Dat is echt zorgelijk. Het is belangrijk dat zij al op jonge leeftijd leren om te gaan met geld. Tijdens de Week van het Geld vragen we daar in Breda op een leuke manier aandacht voor.”
Ouderavond
Op woensdagavond 13 maart staat het Rat Verlegh Stadion in teken van een informatieve ouderavond. Klaas van Kruistum deelt zijn eigen ervaringen als ouder en biedt een frisse kijk op het opvoeden in de digitale wereld. Voor kinderen zijn die avond verschillende activiteiten, waaronder spellen en persconferenties verzorgd door Grote Broer/Grote Zus en Jongerenwerk Surplus.
Over de Week van het geld
Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op hun financiële redzaamheid in de toekomst en de financiële verantwoordelijkheid die zij krijgen als zij 18 jaar worden. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis.