2.3 C
De Bilt

Gemeente Kampen zet Peukenbrigade® en Kauwgombrigade® in tijdens Sail Kampen om peuken én kauwgom te weren

In opdracht van de gemeente Kampen gaat de Peukenbrigade® Kampen op zaterdag 30 en zondag 31 maart in de Oudestraat weer de strijd aan met peuken. Nieuw is dat ook de Kauwgombrigade® Kampen aandoet om bezoekers te vertellen over kauwgom op straat.

Wat doen de Peukenbrigade® Kampen en Kauwgombrigade® Kampen?

Vergezeld met hun bakfietsen gaan de beide brigades in gesprek met bezoekers en ondernemers over het op straat gooien van peuken en kauwgom. De Peukenbrigade® Kampen deelt het peukenzakje uit: Geef je peuk de zak. De Kauwgombrigade® Kampen heeft zakjes voor kauwgom: Van bekkie naar zakkie.

De Peukenbrigade® Kampen heeft hun speciale stofzuiger weer mee. Daarmee verwijderen ze peuken, die op moeilijk bereikbare plekken liggen.

Peukenbrigade® met bakfiets
Peukenbrigade® met bakfiets – Foto: gemeente Kampen

De Kauwgombrigade® Kampen komt ook niet met lege handen. Zij nemen de i-remove mee. Met dit apparaat wordt een reinigingsoplossing gebruikt, die voor 98% uit suikerbieten bestaat! De borstel geeft een verwarmd mengsel af op de kauwgom en het hoge suikergehalte in de oplossing breekt de kauwgom of kleverige resten af in ongeveer 5-6 seconden. Geen afval, pH-neutraal, biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk!

Wat is er schadelijk aan peuken en kauwgom op straat?

De Peukenbrigade® Kampen en Kauwgombrigade® Kampen zijn door de gemeente Kampen ingeschakeld om op pad te gaan en bezoekers bewust te maken van de vervolgschade van een achtergebleven peuk of kauwgom. Dat is namelijk veel minder onschuldig dan het lijkt.

Voor peuken geldt dat het filter van de sigaret is gemaakt van kunststof. In dat filter blijven na het roken veel schadelijke stoffen achter. Deze schadelijke stoffen (zware metalen en nicotine) lekken weg en komen zo in het milieu terecht. Plastics uit de filters zijn schadelijk voor het milieu en voor dieren. Alle reden dus om peuken in de afvalbakken te doen.

Kauwgom zorgt voor plasticvervuiling. Het bevat ingrediënten die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige goede manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.

Op de nieuwe Mr. Fill prullenbakken in de Oudestraat zijn speciale bakjes voor peuken geplaatst. Kauwgom kan in de Mr. Fill worden gegooid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio