Wandel op zondag 14 april mee met gids van Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold over de Bosberg. Dit bosgebied is ontstaan aan het begin vorige eeuw en is daarmee een van de oudste bosgebieden rond Appelscha.
Stuivend zand
Het bos werd door Staatsbosbeheer aangeplant om het stuivende zand te beteugelen dat het dorp Appelscha dreigde onder te stuiven. De toen als pioniers aangeplante dennenbomen staan er nu nog steeds en zijn uitgegroeid tot ware woudreuzen.
Het glooiende landschap, gevormd door de onder de beplanting nog aanwezige stuifduinen, geven het gebied een haast buitenlands karakter. De gids heeft veel boeiende informatie over de historie van het gebied en de planten en dieren die hier leven.
Bergfeesten op de Bosberg
Appelscha is van oudsher een dorp waar toerisme en recreatie heel belangrijk is. Het dorp had in de 19e eeuw zomers ook al een toeristische trekpleister. Tussen 1859 en 1864 werden er de Bergfeesten georganiseerd, ongeveer op de plek waar nu restaurant de Bosberg te vinden is. Deze feesten werden georganiseerd voor de veenarbeiders, zodat zij in de zomer een leuk verzetje hadden. Maar de feesten trokken ook mensen uit andere streken naar Appelscha. Men genoot hier van de natuur, van kunst en volksvermaak.
En dit zijn dingen Appelscha ook in het heden nog steeds te bieden heeft. Voor rustzoekers zijn er stille plekjes te vinden in het bos, terwijl waaghalzen halsbrekende toeren kunnen uithalen in het klimbos, dat ook op de Bosberg te vinden is.
Ver(der) kijken
Bovenop de Bosberg, toch al het hoogste punt van Friesland, staat een prachtig vormgegeven uitkijktoren in de vorm een dennenstam. Je hebt vanaf deze toren een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving en kunt bij helder weer zelfs de stad Leeuwarden zien liggen! Aansluitend aan de lentewandeling kun je op eigen gelegenheid een kijkje nemen, als je durft! Kaartjes zijn aan de voet van de toren te koop.