Een nieuwe start voor mensen en een tweede leven voor overbodig geworden fietsen. Daarvoor staat het nieuwe Ambachtscentrum Fiets garant; een samenwerkingsverband tussen de Fietsbank, Kringloop Zuid en team fietshandhaving van de Gemeente Maastricht.
Ambachtscentrum Fiets geopend
Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen heeft op 29 maart het nieuwe Ambachtscentrum Fiets geopend. Ze zag en hoorde hoe trots alle betrokkenen zijn op de gezamenlijke aanpak. Een aanpak die zich kenmerkt door:
- Een tweede leven voor overbodige geworden fietsen
- Zo goed als nieuwe (elektrische) fietsen voor mensen met een smalle beurs.
- Het volledig recyclen van de materialen
- De opleidingskansen voor mensen die (weer) aan de slag willen
- De vakkennis voor reparatie van fietsen en vooral elektrische fietsen
- De leveranciers van de overbodig geworden fietsen: gemeentelijk fietsdepot, UM en haar studenten, woningcorporaties en haar huurders en donaties van de ANWB
Ad Redmeijer van de Fietsbank
“Een fiets van het Ambachtscentrum helpt mensen op weg om mee te gaan doen in de maatschappij doordat ze bijvoorbeeld kunnen gaan sporten. We hergebruiken oude fietsen en fietsonderdelen. Onze werkwijze is duurzaam en milieuvriendelijk.”
Jos Habets van Kringloop Zuid
“Circulaire ambachtscentra zijn er bij meerdere gemeenten in Nederland. Het bijzondere in Maastricht is de intensieve samenwerking tussen de gemeente, Fietsbank en Kringloop Zuid. Dat is uniek en daar ben ik heel trots op. Samen kunnen we echt meer bereiken.”
Citaat Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht
“Er wordt vaak veel geklaagd over de overlast van foutief gestalde fietsen in onze stad. Medewerkers van handhaving hebben er hun handen vol aan. Hoe mooi is het dan dat we wrakken of opgehaalde fietsen waar de eigenaar blijkbaar geen behoefte meer aan heeft een tweede leven geven? Echt een mooie ontwikkeling binnen onze brede fietsaanpak.”
Citaat John Aarts, wethouder Mobilitieit, Stadsbeheer, Duurzaamheid en Hospitality Maastricht
“Met het opknappen en terug leveren van overbodige fietsen draagt het Ambachtscentrum bij aan circulariteit. Hiermee zetten alle partners samen mooie stappen in een duurzamer Maastricht.”
Citaat Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat
“Dit Ambachtscentrum brengt twee mooie en belangrijke onderwerpen bij elkaar: de fiets én de circulaire economie. Afgedankte fietsen worden hier door vrijwilligers weer netjes gemaakt en krijgen daarna een nieuw thuis bij mensen die ze hard nodig hebben. Want ondanks dat wij echt een fietsland zijn fietst één op de 5 mensen in Nederland niet of nauwelijks. Voor een deel komt dat doordat mensen geen toegang hebben tot een fiets. Alle partijen die hierbij betrokken zijn zorgen er samen voor dat daar verandering in komt. Daarom: een prachtig initiatief.”
#posifiets-aanpak en partners
Het nieuwe Ambachtscentrum is ook partner van de #posifiets-aanpak die werkt aan vaker fietsen, veilig fietsen en veilig stallen in Maastricht. Andere #posifiets-partners zijn: City Deal Fiets van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, Swapfiets, Velorium, Fietsersbond, NS, Prorail, Stichting Samen Onbeperkt, MTB, gemeente Maastricht en Zuid-Limburg Bereikbaar.