Op 3 april worden nieuwe roeden aangebracht bij de Kortrijkse Molen in Breukelen. De molen ligt pal naast de A2 en is een van de zeventien molens die Utrechts Landschap In 2021 heeft stilgezet vanwege problemen met de wieken. De lasnaden van de roeden bleken ondeugdelijk.
Molenaars Kortrijkse Molen verheugd
In 2022 is een restauratieplan gemaakt voor de molens die nieuwe roeden moeten krijgen en in 2023 is financiering rondgekomen voor de uitvoering hiervan. De Oukoper Molen, Molen ’t Hoog- en Groenland, Molen De Valk en de Spengense Molen draaien inmiddels weer. Op donderdag 3 april worden de nieuwe roeden gestoken bij de Kortrijkse Molen. De weken daarna wordt het hekwerk aangebracht waaraan de zeilen worden bevestigd. Ook wordt de rest van de molen goed gecontroleerd, omdat deze inmiddels, zo’n twee jaar stilstaat.
“De molenaars en Utrechts Landschap zijn bijzonder verheugd dat de Kortrijkse Molen binnenkort weer kan draaien na een lange periode van stilstand. Vanaf 2024 is het gelukkig weer mogelijk om met de nieuwe wieken op de wind te malen”, aldus Paul Vesters, cultuurhistoricus van Utrechts Landschap. Aan Molen De Hoop en Molen Oog in ’t Zeil wordt ook gewerkt en die kunnen binnenkort ook weer draaien.
Bedankt fondsen en sponsoren
Utrechts Landschap ontving steun voor het vervangen van de roeden van de volgende fondsen en organisaties: Provincie Utrecht, Beschermers van Utrechts Landschap, Stichting Molen De Hoop, TBI Fundatie, Stichting Beyers Kameren, het Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Pieter Houbolt Fonds, Stichting Vrederijk, Cor van Zadelhoff Fonds en gemeente Stichtse Vecht.
Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Al bijna 100 jaar kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Natuur een stem geven
Natuur is onmisbaar voor ons leven op aarde. Wij zijn natuur. Als we de natuur geen stem geven in deze snelle wereld, verliest ze haar kracht. Daarom neemt Utrechts Landschap verantwoordelijkheid. We maken keuzes voor de lange termijn en bewaren de rust. We kopen natuur en erfgoed aan, beheren het op een duurzame manier en vertellen ons verhaal.
Samen met vrijwilligers, Beschermers en iedereen die ons doel steunt, zorgen we voor meer natuur in de provincie Utrecht. Doet u mee? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.