In 4 weken zamelden 9 basisscholen in de gemeente Alkmaar 8.858 kilo ongebruikt textiel in. Deze kleding en andere stoffen kunnen hierdoor opnieuw gebruikt of gerecycled worden. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 leerden tijdens de Textiel Race Alkmaar alles over het belang van hergebruik, reparatie en recyclen van kleding en andere stoffen. Op donderdag 4 april eindigde de race. Basisschool De Regenboog behaalde de meeste punten en mag op schoolreis naar NEMO Science Museum in Amsterdam.
Duurzamer omgaan met kleding en textiel
De race spoort leerlingen aan om duurzamer om te gaan met producten zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat het zonde is om kleding weg te gooien als het niet meer past, niet meer naar onze smaak is of als het kapot is. In Nederland wordt nu nog meer dan de helft van van deze producten bij het restafval weggegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. De kinderen leerden dat je kleding en ander textiel prima kunt ruilen, repareren, hergebruiken, naar de kringloop kunt brengen of in een speciale container kunt doen. Zo wordt het langer gebruikt. En hoeft er minder nieuw te worden gekocht.
238 kledingstukken gerepareerd
Wethouder Christiaan Peetoom: “Inwoners uit de gemeente Alkmaar konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het aan huis ophaalden. Naast het inzamelen zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 238 reparaties uitgevoerd. Ook organiseerden ze ruilbeurzen, verkochten ze kleding online en deelden zij over hun activiteiten via social media.
Het is zo goed om te zien met hoeveel enthousiasme de leerlingen én leraren met de Textiel Race aan de slag zijn gegaan. Ik had niet verwacht dat ze zoveel op zouden halen. Mooi ook om te zien hoe ze familie, vrienden en buren hebben betrokken bij het project. Ik hoop dat ze door de Textiel Race ook in de toekomst bewustere keuzes blijven maken.”
En dit komt vast goed, want een van de leerlingen vertelde trots: “Ik ga vaker naar RataPlan na de Textiel Race!”