Vorige week is de vierde editie van de Training Energieboswachter van start gegaan. Zo’n honderd enthousiaste deelnemers worden de komende maanden landelijk opgeleid tot burgerexperts, die als adviseur kunnen optreden bij het ontwikkelen van wind- en zonneparken waarbij de natuur juist versterkt wordt. Oftewel: Energieboswachters.
Studenten Water, Aarde & Klimaat
In Friesland zijn dit jaar ook 7 jonge studenten van de opleiding Water, Aarde & Klimaat van Aeres MBO Leeuwarden gestart met de Training Energieboswachter. ‘Het is een mooie ontwikkeling om te zien dat het belang van de training en de werkzaamheden van deze ‘boswachters’ ook worden erkend door de jeugd. Het gaat tenslotte om hun aarde, hun toekomst. Zo houden we de kennis en kunde levendig en creëren we nog meer waarde’, vertelt Suzanna Bekkema, projectleider Friese Milieu Federatie.
Energieboswachters succesvolle verbinders
Dankzij het Energieboswachters concept, ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties, zijn in de voorgaande jaren landelijk al 220 Energieboswachters opgeleid, waarvan 29 in Friesland. Over twee maanden is Nederland dus zo’n 320 Energieboswachters rijk, waarna in het najaar nog een lichting experts volgt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld betrokken buurtbewoners of leden van lokale vrijwilligersgroepen, dorpsbelangen of energiecoöperaties.
Zij worden door experts uitgerust met de kennis en kunde die nodig zijn om (concept)plannen voor wind en zon te beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen waar mogelijk te kunnen verbeteren. Zo kan de energietransitie in volle vaart worden voortgezet, terwijl ondertussen de natuur er niet onder leidt maar er juist op vooruitgaat. Dat is winst voor onze klimaatdoelen én voor de biodiversiteit in Nederland.
Sterk netwerk van natuur- en energie-experts
De aftrap van de training vond deze week plaats in Utrecht, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en Limburg. In het najaar van 2024 zal de training in Gelderland en Flevoland worden gehouden. Het netwerk van deze energiedeskundigen breidt zich dus steeds verder uit.
De ‘boswachters’ die de training al eerder met succes hebben afgerond, zetten zich bijvoorbeeld in om plannen voor wind- en zonneparken te beoordelen en advies te geven m.b.t. de effecten voor natuur en biodiversiteit. Met hun inhoudelijke kennis zijn zij in staat om risico’s en kansen van het project te signaleren en als verbindende factor te fungeren tussen gemeenten, projectontwikkelaars en omwonenden.
Meer over de training: https://www.fmf.frl/training-energieboswachter/