Op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 gaat de Margratentocht van start. Je kunt dan volop genieten van wandeltochten door de ontwakende natuur in het Limburgse landschap. De deelnemer heeft de keuze uit vijf verschillende afstanden geschikt voor zowel het gezin, de natuurliefhebber als ook de sportieve wandelaar. Het initiatief voor de Margratentocht dateert al uit 1946 en begon toen als bevrijdingstocht. Het thema bevrijding speelt jaarlijks een belangrijke rol in het programma met dit jaar een speciale herdenkingswandeltocht rondom 80 jaar bevrijding.
Ontdek zelf de Zuid-Limburgse streek rondom Margraten zoals het Savelsbos, het Eiland van Banholt, de Herkenrader Grub, de Schone Grubbe, Termaarder Grub, het American Cemetery en nog veel meer tijdens de Margratentocht. Ook de nabij gelegen Belgische Voerstreek vormt het decor van de wandeltocht waar dorpskern Sint Geertruid centraal ligt en waar de start van de Margratentocht plaatsvindt.
Aandacht voor natuur & landschap en 80 jaar bevrijding
De Margratentocht ontwikkelde zich in haar 69-jarige historie van een vredesmars tot een ontspanningsactiviteit met veel aandacht voor landschap en natuur. Daarnaast tref je bezienswaardigheden aan zoals geologische monumenten en natuurmonumenten in het Savelsbos, maar ook oude dorpskernen en het glooiende plateau van Margraten in al haar lentepracht.
Net als voorgaande jaren staat men stil bij de ‘oorsprong’ van de Margratentocht als bevrijdingstocht. Er is deze editie een herdenkingswandeltocht met als thema ‘Onze bevrijding en de akkers van Margraten’ uitgezet. Het is immers 80 jaar geleden dat de bevrijding plaatsvond in de gemeente Eijsden-Margraten. Op 12 september 1944 werd Mesch als eerste Nederlands dorp bevrijd, op slechts 5 km van de startlocatie van de Margratentocht.
Herdenkingen
In september starten alle nationale herdenkingsactiviteiten. Enkele wandelroutes van de Margratentocht gaan langs de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten waar wandelaars een blik kunnen werpen op het indrukwekkende beeld van deze begraafplaats. Ook in de toekomst wil men de bevrijding in 1944 blijven herdenken om zo dankbaarheid te tonen aan de Amerikaanse bevrijders en dit over te brengen op volgende generaties.
Zeker gezien de huidige brandhaarden langs de grenzen van Europa, is het belangrijk om te herdenken dat er zware offers nodig waren voor vrijheid. Bij de start- en aankomstlocatie van de Margratentocht vind je een informatiecentrum waar via onder andere beeld en geluid wordt getoond hoe onze bevrijding op 13 september 1944 in Sint Geertruid verliep.
Aandacht voor sportprestaties en gezinnen
Ook sportieve uitdagingen komen aan bod in de Margratentocht. Zo zijn er grotere afstanden van 33 km en een marathontocht van 42 km te lopen. Voor deelname aan deze wandelingen moet je een getraind wandelaar zijn. Het zijn pittige uitdagingen en zeker passende oefeningen voor de sporters die nog een heel zomerprogramma voor de boeg hebben. De recreatieve wandelaar en gezinnen met kinderen komen ook aan hun trekken. Voor elke leeftijdscategorie zijn er voldoende afstanden.
Informatie voor deelname Margratentocht
Deelnemers kunnen kiezen uit natuurwandelingen van 9 / 15 / 25 km en sportwandelingen van 33 / 42 km. Op alle routes staat op passende afstanden een verzorgingspost met een breed aanbod aan voorzieningen zoals frisdrank, koffie, vlaai, broodjes, soep, toiletvoorzieningen en EHBO-spullen. Inschrijven en starten is mogelijk in de Fanfarezaal aan de Dorpstraat in Sint-Geertruid, de starttijden zijn:
- 09 km van 7.00 uur tot 14.00 uur
- 15 km van 7.00 uur tot 13.00 uur
- 25 km van 7.00 uur tot 11.00 uur
- 33 km van 7.00 uur tot 10.00 uur
- 42 km van 7.00 uur tot 09.00 uur
Routebeschrijving
Vanaf de A2 neem je na de tunnel bij Maastricht de afslag nr 56 Sint Geertruid en volgt daarna de ANWB-borden richting Sint Geertruid. Vanuit Valkenburg en Gulpen kies je via de ANWB-borden de richting Margraten en daarna Sint Geertruid. Uit Slenaken kies je de richting Noorbeek en Mheer, na Mheer rijd je vanzelf Sint Geertruid binnen. Vanaf de richting Eijsden vind je Sint Geertruid eenvoudig via de ANWB-borden. Volg in de nabijheid van de start- en aankomstplek de aanwijsborden naar de parkeerplaatsen.
Bijzonderheden
- IVV-stempel is aanwezig
- deelname is op eigen risico
- EHBO-materiaal is aanwezig
- de organisatie is in handen van het Wandelcomité Sint Gertrudis
- het geheel staat onder auspiciën van de Wandelsportbond FLOW
Meer informatie is te verkrijgen via +31(0)6 41682444 of margratentocht@gmail.com.