Door de identificatie van een foto is bekend geworden dat De Mesdag Collectie in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk heeft gediend als onderduikplek. Waarschijnlijk was de onderduiker Henk Bremmer (1904-1996). Hij was professor in de natuurkunde, werkzaam bij Philips en naamgever van een wiskundige methode, de Bremmer-reeksen. De foto zal vlak na de oorlog zijn gemaakt om de manier van onderduiken vast te leggen.
De Mesdag Collectie: museum Mesdag in de oorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Museum Mesdag (zoals De Mesdag Collectie toen heette) meerdere perioden gesloten, waaronder in de lente van 1944. Bremmer moest in de oorlog tijdelijk onderduiken in Den Haag. Dit gebeurde waarschijnlijk in het onderste gedeelte van een vitrinekast in Museum Mesdag. Waarom Bremmer moest onderduiken, en voor hoelang, is onbekend. Het gezin woonde om de hoek van het museum, in de Trompstraat.
Zoon van een kunstpaus
Hendricus Petrus (Henk) Bremmer (1871-1956), de vader van Henk, was een bekende in de Nederlandse kunstwereld. Op zijn advies werd veel werk van Mondriaan en Van Gogh aangekocht door Helene Kröller-Müller. Bremmers invloed was begin 20ste eeuw zo groot dat hij ook wel de kunstpaus werd genoemd. Mogelijk heeft Henk Bremmer dankzij de relaties van zijn vader in de kunstwereld in De Mesdag Collectie kunnen onderduiken.