4.8 C
De Bilt

Inclusief onderwijs in Roosendaal alsvoorbeeld voor Tweede Kamer

Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan De Kroevendonk in Roosendaal. Hij ging hier in gesprek met personeel, ouders en kinderen over inclusief onderwijs.

‘Inclusief onderwijs is onderwijs waarbij alle kinderen en jongeren dichtbij huis, volwaardig en gelijkwaardig toegang hebben tot een inclusieve leeromgeving waarin zij zich samen ontwikkelen en samen leren en participeren. Om zo de kansen voor alle kinderen te vergroten en bij te dragen aan een inclusievere samenleving.’ Zo omschrijft het ministerie van VWS het inclusiever onderwijs in de ‘Verbeteraanpak passend onderwijs’ die op 29 mei door de Tweede Kamer wordt besproken.

Inclusief onderwijs

Om te bekijken hoe dat nu eigenlijk in de praktijk werkt, werd door een delegatie van het ministerie een bezoek gebracht aan De Kroevendonk. Directeur Teun Dekker: “Het is goed om te zien dat er vanuit de landelijke overheid steeds meer aandacht is voor inclusiever onderwijs en dat het nu ook besproken wordt in de Tweede Kamer. Het zorgt ervoor dat kinderen samen naar school kunnen gaan en niet gescheiden worden van hun vriendjes of vriendinnetjes.”

Bij het werkbezoek waren ook wethouders Klaar Koenraad en Evelien van der Star aanwezig. “De Kroevendonk is een pionier als het gaat om inclusief onderwijs. Niet alleen in Roosendaal, maar ook in de regio en zelfs nog breder. Daar mogen we best trots op zijn. Kroevendonk is een voorbeeld voor veel anderen”, stelt wethouder Klaar Koenraad.

thumbnail?sz=w1920&id=1KjPNgqDNcAfJQEMwJ7pfVfeUpgjbO 25
Inclusief onderwijs. Foto: Christian Traets

Wethouder Evelien van der Star kan dat beamen. “Het is erg bijzonder dat wij in Roosendaal inclusief onderwijs aanbieden. Kinderen leren voorbij een beperking te kijken. Dat is in de huidige samenleving niet vanzelfsprekend en dus erg belangrijk.”

De Kroevendonk

Sinds oktober 2023 is het nieuwe gebouw van kindcentrum De Kroevendonk in gebruik genomen. Dit na jaren van uitbreidingen aan het oude gebouw, voorbereidingen en verblijf in een noodlocatie.

thumbnail?sz=w1920&id=1PhfEwj0bLM4JXdXhuKFyjDFXaI20OFWl
Inclusief onderwijs. Foto: Christian Traets

In het kindcentrum werken 3 hoofdpartners intensief samen: basisschool, kinderopvang en stichting Wij Samen. De basisschool heeft op 6 mei 2024 357 leerlingen en er werken 50 personeelsleden. De kinderopvang bestaat uit 2 volwaardige peutergroepen en een buitenschoolse opvang en hier werken 11 personeelsleden. Stichting Wij Samen is een zogenaamde “samen naar school klas” zoals gestimuleerd door stichting Het Gehandicapte Kind. Ook hier werken 11 personeelsleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio