Bij een autogaragebedrijf in Helmond heeft het Peelland Interventieteam (PIT) gestolen goederen ter waarde van € 100.000,- aangetroffen. Daarnaast zijn bij onaangekondigde controles bij andere autogaragebedrijven in Helmond verschillende overtredingen geconstateerd.
Donderdag 23 mei heeft het Peelland Interventieteam (PIT) met gemeente Helmond, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO), Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), Senzer en de politie bij diverse autogaragebedrijven onaangekondigde controles uitgevoerd. Tijdens deze inzet heeft het zijn tientallen overtredingen geconstateerd en gestolen goederen aangetroffen.
Gestolen goederen
Tijdens de controles zijn goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Dit keer trof het PIT een autoambulance en auto-oplegger aan die als gestolen geregistreerd stonden. De totale waarde van deze goederen wordt geschat op €100.000. Ook werd een gestolen fiets teruggevonden. Alle goederen zijn in beslaggenomen en verder onderzoek volgt.
RDW
Enkele garagebedrijven bleken zich met een RDW logo aan de gevel voor te doen als RDW-erkend garagebedrijf. Zij bleken echter niet RDW geregistreerd te zijn. Deze informatie wordt door de gemeente doorgezet naar de RDW omdat zij een zelfstandig bestuursorgaan is dat hier toezicht op houdt.
Diverse overtredingen
Verder heeft zijn bij deze actie bij garagebedrijven nog verschillende andere (bestuurlijke) overtredingen geconstateerd. Bij enkele garagebedrijven waren de overtredingen dermate ernstig waardoor er gebruik is gemaakt van bestuursdwang met als doel de overtredingen direct ongedaan te maken. Bij enkele bedrijven zijn er misstanden geconstateerd op brandveiligheid. Dit omdat de brandblusmiddelen niet op orde zijn en vluchtwegen versperd waren.
Daarnaast was bij een bedrijf een kantoorruimte ingericht als slaapverblijf. Dit is in strijd met de Omgevingswet. Ook zijn er meerdere milieuovertredingen geconstateerd waarbij in één situatie sprake is van bodemverontreiniging. De olievaten waren niet op de juiste manier opgeslagen met als gevolg dat er olie is weggestroomd in de riolering of naar een omliggende groenstrook. Als gevolg hiervan vindt er een onderzoek plaats naar eventuele vervolgschade.
Bij een van de garagebedrijven verlieten een aantal personen bij aankomst van het PIT plotseling het terrein. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van ‘zwart’ werken en mogelijk ook uitkeringsfraude. Samen met Senzer en de Arbeidsinspectie wordt dit nog verder onderzocht. In beide gevallen verklaarde de eigenaren desondanks geen personeel in dienst te hebben. De omvang van de werkplaats deed echter anders vermoeden.
Over het Peelland Interventie Team (PIT)
Onder regie van het PIT zijn er regelmatig controles bij panden en woningen waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, milieuovertredingen, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om tot duurzame oplossingen te komen.
Verdachte situaties melden
Inwoners kunnen overlastsituaties en verdachte situaties doorgeven aan het Peelland Interventie Team (PIT). Dit kan anoniem op telefoonnummer 0492-587903 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld. Inwoners kunnen ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het Peelland Interventie Team.