Elf partijen binnen zorg en welzijn zijn op 28 mei vol overtuiging gestart met Kerngezond Borsele. Borsele is de vierde gemeente in Zeeland die met de samenwerking Kerngezond de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning wil waarborgen.
Wethouder sociaal domein Marga van de Plasse: “De gemeente Borsele doet mee aan Kerngezond omdat we zorg en ondersteuning zo toegankelijk mogelijk willen houden voor de inwoners van Borsele. Binnen Kerngezond Borsele gaan we vanuit het sociaal domein intensiever samenwerken met het medisch domein. Op deze manier kijken we vanuit een bredere benadering naar gezondheid.”
Samenwerking Kerngezond Borsele
Kerngezond is een samenwerkingsverband op lokaal niveau dat de professionals uit het sociaal en medisch domein verbindt en ondersteunt. Het sluit aan bij het gedachtegoed en de doelen van de Zeeuwse Zorg Coalitie: de zorg in Zeeland zo veranderen, dat ook in de toekomst nog goede zorg beschikbaar is en zo de leefbaarheid voor de inwoners behouden blijft.
Wethouder Van de Plasse: “Gezondheid gaat over het vermogen van inwoners om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. De verschuiving van zorg naar preventie (gezond leven) staat binnen deze samenwerking centraal. De eigen regie voor de inwoner speelt hierin een belangrijke rol.”
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Binnen Kerngezond Borsele nemen de deelnemende partijen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de juiste zorg en ondersteuning aan de inwoners van de gemeente. Belangrijk daarbij is ook de inzet van data en digitale middelen en ‘Positieve Gezondheid’.
Tamara Huissoon, huisarts bij praktijk de Drieweg in Heinkenszand, staat als één van de deelnemers volledig achter het belang van Kerngezond. “Preventie, Positieve Gezondheid -de patiënt in zijn eigen kracht zetten- en goede samenwerking vind ik belangrijke pijlers”. Als we elkaar weten te vinden, werken we makkelijker samen. Korte lijnen geven efficiëntie van zorg en middelen.”
“Ik heb afgelopen jaren de samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin vanuit de gemeente, als een grote winst ervaren; korte lijnen en de focus op zorg daar waar het moet.” Aldus Tamara Huissoon.
De noodzaak van Kerngezond
De beschikbaarheid van zorg en ondersteuning is door een stijgende zorgvraag en personeelskrapte niet meer vanzelfsprekend. Dat geldt in Zeeland vooral door ontgroening en vergrijzing. Daarom startten de gemeente Vlissingen, zorgverzekeraar CZ en een aantal huisartsen 3 jaar geleden met behulp van het pakket Wind in de zeilen Kerngezond Vlissingen. Ook in de gemeenten Hulst en Terneuzen is zorgverzekeraar CZ nauw betrokken bij Kerngezond.
“Een zorgverzekeraar heeft een belangrijke verantwoordelijkheid om de zorg toegankelijk te houden, maar we kunnen dit niet alleen,” benadrukt Nathalie van Schoonhoven, inkoper huisartsenzorg bij CZ. “In Zeeland voelen we de urgentie allemaal, maar we lopen ook voorop in het samenwerken aan de noodzakelijke veranderingen. Hierdoor kunnen we investeren in innovatieve zorgoplossingen die huisartsen ontlasten.
Voorkomen dat mensen zorg nodig hebben
Nog belangrijker is dat we werken aan gezondheid om te voorkomen dat mensen zorg nodig hebben. Want in iedere gemeente met Kerngezond is een deur voor inwoners die toegang geeft tot medische zorg en maatschappelijke ondersteuning. Dankzij de nieuwe samenwerking in de gemeente Borsele, zetten we weer een belangrijke stap om zorg bereikbaar en van hoge kwaliteit te houden voor iedereen die het nodig heeft.”
De aangesloten partijen bepalen gezamenlijk en samen met een aangestelde kwartiermaker welke thema’s het meest urgent zijn in de gemeente Borsele en als eerste op de agenda komen.
Participanten Kerngezond Borsele
Adrz – Allévo – Buurtzorg – Emergis – Huisartsenpraktijk de Drieweg – Huisartsenteam Zorg op Zak – Gemeente Borsele – GGD Zeeland – SMWO –SVRZ –Zorgverzekeraar CZ