15.4 C
De Bilt

Analyse rioolwater geeft zicht op drugsgebruik in Dantumadiel

De gemeente Dantumadiel heeft Wetterskip Fryslân opdracht gegeven om het rioolwater in de gemeente te onderzoeken op drugsresten. De resultaten van het huidige rioolwateronderzoek laten zien, dat gedurende de meetperiode het gebruik van de diverse gemeten drugs over het algemeen geen grote uitschieters laat zien.

Burgemeester Klaas Agricola: “Ik bin bliid dat wy no wat mear ynsicht hawwe oer hoe’t it gebrûk yn Dantumadiel is. Ut it ûndersyk blykt dat der sprake is fan drugsgebrûk by in part fan ús ynwenners en ek it gebrûk fan ferskate soarten troch de wike. Hjir meitsje ik my slim soargen oer.”

Meetresultaten rioolwater en financiële omvang

Er is getest op de aanwezigheid van de volgende soorten drugs: Cocaïne, Amfetamine (Speed), Methamfetamine (Chrystal Merth), Cannabis en MDMA (XTC).Wat betreft methamfetamine en cannabis liggen de waardes soms zelfs onder de detectiegrens. CocaïneenMDMA worden in de gemeente Dantumadiel vooral in het weekend gebruikt. De gemeente Dantumadiel heeft zelf geen uitgaanscentrum. Er kan dus van worden uitgegaan dat de gevonden resten voornamelijk afkomstig zijn van inwoners die elders uitgaan of dat deze drugs door inwoners in de thuissetting of bij lokale aangelegenheden worden gebruikt.

Tijdens de hele meetweek is sprake van het gebruik van amfetaminein de gemeente Dantumadiel.
Dit zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van een groep die deze drug problematisch gebruikt in bijvoorbeeld de thuissetting of in een werk-gerelateerde setting. De totale financiële omvang op jaarbasis op basis van de vier drugs (cocaïne, amfetamine, MDMA en Cannabis) wordt geschat op 1,5 miljoen euro. Deze cijfers zeggen echter niets over de totale omvang van het gebruik van drugs in Dantumadiel.

Preventie-en handhavingsplan

De gemeente Dantumadiel werkt aan een eigen gezondheids-en preventiebeleid. De analyses zijn uitgevoerd door het laboratorium van het Wetterskip. De uitkomsten van dit onderzoek moeten inzicht geven hoe groot het drugsgebruik in de gemeente is. Wetterskip Fryslân heeft vorig jaar in november een week lang monsters genomen bij de rioolwaterzuivering (RWZI in Damwâld. Deze RWZI met ruim 26.000 aansluitingen verzorgt voor het grootste deel de afvoer van het rioolwater in Dantumadiel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio