Binnenland/Buitenland– Op 3 juni komen de Jonge Socialisten (JS) en Young Women in Politics in actie samen met de andere politieke jongerenorganisaties JOVD, JNSC, JD, PINK, CDJA, DWARS, PerspectieF en Violet. Ze brengen een statement uit waarin aandacht wordt gevraagd voor zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs. Momenteel is het namelijk zo dat bij absentie de Europarlementariër zijn of haar stemrecht in het Europarlement moet inleveren. Er is geen mogelijkheid om digitaal te stemmen of een collega te machtigen.
Geen zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs
Zwanger zijn lijkt volgens de organisaties niet te bestaan in het EU-universum. In de huidige notulen krijgen Europarlementariërs slechts een sterretje naast hun naam als ze afwezig zijn vanwege zwangerschap. Het is niet mogelijk om op afstand te stemmen of om een collega te machtigen. Hierdoor worden Europarlementariërs gedwongen om snel terug te keren na de bevalling en om zo lang mogelijk door te werken. Om zo te voorkomen dat talloze kiezers niet vertegenwoordigd worden bij afwezigheid door zwangerschap. ”De snelle terugkeer toont niet de keuzevrijheid van de vrouwen aan, maar hun plichtsgevoel en de druk die het systeem op hen uitoefent”, aldus Joëlla Klingers van de JS.
Afschrikwekkende werking voor jonge vrouwen in Europa.
De twee initiatiefnemende organisaties, de JS en Young Women in Politics, vinden het ondoenlijk dat in het Europees Parlement zwangerschapsverlof niet bestaat. Zij vinden dit een voorbeeld van ongelijkheid, terwijl overal in de Europese Unie vrouwen hun plaats op de arbeidsmarkt opeisen met bescherming van Europese regels. Het is volgens hen opmerkelijk dat de Europese Unie dit zelf niet goed geregeld heeft.
Zij vrezen daarbij dat dit jonge vrouwen tegenhoudt om het Europees Parlement in te gaan. ”En het is juist essentieel dat moeders deelnemen aan de politiek, al is het maar omdat zij een groot deel van de bevolking vertegenwoordigen, maar ook omdat hun unieke perspectieven en ervaringen bijdragen aan beter beleid en besluitvorming”, aldus Marieke van de Reep van de JS.
Het Roze Blokje
Daarom komen de JS en Young Women in Politics in actie samen met de andere politieke jongerenorganisaties JOVD, JNSC, JD, PINK, CDJA, DWARS, PerspectieF en Violet. Op 3 juni zullen zij een roze blokje met een zwangerschapstest plaatsten op hun socials en daarbij een gezamenlijk statement uitbrengen. Hiermee hopen de organisaties heel Instagram roze te kleuren en zo aandacht te vragen voor een Europees zwangerschapsverlof. Daarbij worden ze gesteund door verschillende politici uit moederpartijen.
Verandering
De organisaties roepen het Europees Parlement op tot drie wijzigingen. Zij vragen het Europees Parlement het zwangerschapsverlof officieel te erkennen voor beide ouders, de mogelijkheid te bieden om op afstand te stemmen tijdens het zwangerschapsverlof en de optie te geven om een collega te machtigen om te stemmen.
Sinds 2010 brengen zwangere Parlementariërs en de pers dit probleem aan het licht. Tegenargumenten die worden opgevoerd zijn dat bij digitaal stemmen de anonimiteit moeilijker te garanderen is en dat volgens het reglement een collega machtigen niet wordt toegestaan. Het digitaal stemmen was tijdens de lockdowns van de coronaperiode overigens wel mogelijk. ”Het uitblijven van een oplossing is simpelweg onwil om verandering door te voeren”, aldus Bowi Ockerse van Young Women in Politics.