Capelle aan den IJsel – Om projectontwikkelaars duidelijkheid te geven, maakte de gemeente Capelle aan den IJssel een Duurzaamheidsleidraad voor bouwen. Deze leidraad werd 27 mei vastgesteld door de gemeenteraad. Duurzaam bouwen gaat veel verder dan een gebouw neerzetten dat energiezuiniger is.
Het gaat ook over besparen van grondstoffen, klimaat adaptieve maatregelen zoals waterinfiltratie en waterberging, prettige leefbare én gezonde huizen en gebouwen voor bewoners en gebruikers. Het is een totaalplaatje. Van het bouwproces, materialen, omgeving, klimaat en wetten tot het gebruik van het gebouw.
Bundeling beleid, wetten en ambities
Het document bundelt beleid, wetten en ambities op het gebied van duurzaam bouwen in Capelle aan den IJssel. Dat moet zorgen voor extra duidelijkheid onder ontwikkelaars en bouwers en natuurlijk voor de gemeente zelf. Sjoerd Geissler, wethouder Duurzaamheid: “De punten uit deze leidraad dragen bij aan een Capelle aan den IJssel dat fijn en leefbaar is, nu en op de lange termijn.” Projectontwikkelaars kunnen de leidraad gebruiken bij nieuwbouw, grote renovaties en transformaties.
Circulair en energiezuinig
De leidraad geeft bouwers bijvoorbeeld meer duidelijkheid over circulariteit. Daardoor kan er tijdens de bouw slimmer met grondstoffen en materialen worden omgegaan. De leidraad komt met vele handvatten op het gebied van inkoop, hergebruik, materiaalkeuze en afvalstromen. Ook geeft het document inzicht over de ambities op het gebied van energieprestatie. In de praktijk komt dat neer op hoe goed een gebouw is geïsoleerd, of het gebouw energie opwekt en of het gebouw geen energie gebruikt die gemaakt wordt met fossiele brandstoffen. Waar energie nodig is, wordt deze lokaal en duurzaam opgewekt.
Beter klimaat en een gezonde leefomgeving
Hoe gebouwen en hun directe omgeving bij kunnen dragen aan het versterken van de biodiversiteit, staat ook in de leidraad.Capelle aan den IJssel is één van de laagstgelegen steden van Europa. Bij extreem weer is de stad kwetsbaar voor wateroverlast. Wethouder Geissler hierover: “We moeten ervoor zorgen dat de bebouwing in Capelle aan den IJssel beter voorbereid is op bijvoorbeeld steeds heter weer of heftigere regenbuien. Bijvoorbeeld door groene daken en gevels.”
Sneller verloop bouwprojecten
Sjoerd Geissler vervolgt: “Het doel van de duurzaamheidsleidraad is om duidelijkheid te geven over wat we in Capelle aan den IJssel belangrijk vinden als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. We maken daarin onderscheid tussen wat verplicht is, wat naar verwachting verplicht wordt en wat onze extra ambities zijn. Met deze leidraad kunnen we zorgen dat ambities daadwerkelijk gerealiseerd worden, bouwprojecten sneller verlopen en dat dubbel werk of kosten achteraf worden voorkomen.”
Programma Duurzaamheid, Weerkrachtig Capelle
Het stuk is gebaseerd op het Programma Duurzaamheid, Weerkrachtig Capelle en de Stadsvisie die elk de noodzaak van duurzaam bouwen aangeven. Naast het coalitieakkoord zijn ook wereldwijde en Europese afspraken gemaakt. Aangezien het doel is om in 2050 energieneutraal en volledig circulair te zijn, zijn stappen noodzakelijk.
De Duurzaamheidsleidraad is te vinden op https://www.duurzaamcapelle.nl/app/uploads/2024/06/Duurzaamheidsleidraad_voor_bouwen.pdf