13.7 C
De Bilt

Súdwest-Fryslân bouwt aan een bruisende toekomst met evenementen

Gemeente Súdwest-Fryslân zet in op een levendig Súdwest-Fryslân, waar evenementen een belangrijke rol spelen. Van kleurrijke festivals tot sportieve hoogtepunten, evenementen maken de steden en dorpen levendig en zorgen voor verbinding. Ook vergroten ze de bekendheid en aantrekkelijkheid van Súdwest-Fryslân en stimuleren ze werk en bedrijvigheid. Om inwoners, ondernemers en bezoekers optimaal te laten profiteren van evenementen, is een evenementenvisie opgesteld. Doel hiervan is het evenementenaanbod te versterken. De gemeenteraad bespreekt de nieuwe visie in juli.

Levendige gemeente

Met jaarlijks zo’n 450 evenementen is Súdwest-Fryslân een bruisende regio waarin cultuur, sport en de Mienskip samenkomen. Evenementen vormen daarmee een belangrijk onderdeel van het vrijetijdsaanbod voor inwoners en gasten. Met de evenementenvisie heeft de gemeente gekeken hoe zij het aanbod verder kan versterken.

Wethouder Gastvrijheidseconomie Michel Rietman: “Evenementen zijn het kloppend hart van onze samenleving. Ze brengen mensen samen, stimuleren creativiteit en laten ons zien hoe prachtig onze gemeente is. Met deze visie willen we vooral bestaande evenementen versterken. Uiteraard is er ook ruimte voor nieuwe ideeën en creatieve initiatieven.”

Focus op versterking huidig evenementenaanbod

Het huidige aanbod aan evenementen is het uitgangspunt van de evenementenvisie. De ambitie is niet zozeer het organiseren van meer evenementen, maar het huidige aanbod aan evenementen versterken. Dit doet de gemeente aan de hand van drie routes. Ten eerste door het huidige aanbod  beter te verspreiden gedurende het jaar en over de gemeente. Er is met name aandacht voor de dorpen en buitengebieden. Ook wordt er gekeken hoe het huidige aanbod beter kan aansluiten op de veranderende wensen van inwoners. Er is vooral behoefte aan meer variatie en kwaliteit en evenementen voor jongeren.

Naast de betere spreiding zowel geografisch als in de tijd, wil de gemeente organisatoren van evenementen tegemoetkomen. Zij hebben te maken met uitdagingen zoals stijgende kosten, regels en tekort aan personeel. De gemeente wil organisatoren helpen bij het aanvragen van vergunningen, faciliteren in kennisdeling en het uitwisselen van personeel en gezamenlijke inkoop stimuleren.

Voor de derde route om evenementen te versterken, kijkt de gemeente naar haar eigen processen. De gemeente wil processen eenvoudiger en duidelijker maken. Zo komt er één loket voor subsidies en wordt met de Evenementencirkel Súdwest-Fryslân duidelijk welke evenementen ondersteund worden en waarom.

Evenementen in Súdwest-Fryslân breed gedragen

De evenementenvisie van Súdwest-Fryslân is tot stand gekomen door middel van een intensief participatietraject. Er is gebruik gemaakt van de expertise en ervaringen van alle partijen die belang hebben bij evenementen.

Wethouder Michel Rietman: “Deze nieuwe visie is een co-creatie van inwoners, ondernemers, evenementenorganisatoren, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Samen bouwen we aan een levendige, inclusieve Mienskip, waar evenementen niet alleen plezier brengen, maar ook kansen bieden voor groei, ontwikkeling en saamhorigheid.”

De nieuwe evenementenvisie is voor vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. In juli zal de gemeenteraad deze visie besproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio