13.7 C
De Bilt

Eerste stappen naar aardgasvrije toekomst in gemeente Oudewater

De eerste stappen naar een aardgasvrije toekomst zijn gezet. Gemeente Oudewater heeft daarvoor, samen met inwoners, een plan gemaakt: het warmteprogramma. Inwoners en ondernemers krijgen nu duidelijkheid over hoe hun huizen in de toekomst zonder aardgas verwarmd worden. Je kunt denken aan verwarmen met een warmtepomp of warmtenet.

Wethouder Bas Lont (o.a duurzaamheid): “Voor inwoners is de overgang naar aardgasvrij verwarmen een grote verandering. Daarom staan we klaar om te helpen. Met onze isolatiesubsidie bijvoorbeeld. Eigenaren van woningen met een WOZ-waarde van maximaal €429.000 kunnen geld en advies krijgen voor woningisolatie. Zo maken we de overgang makkelijker en betaalbaarder.” 

Aanpak  

De overgang naar aardgasvrij gaat stapsgewijs. We beginnen in wijken waar een betaalbare oplossing haalbaar lijkt. Dat kan een warmtenet zijn of een elektrische oplossing zoals een warmtepomp. Een warmtenet is een systeem waarbij warm water via leidingen naar huizen en gebouwen wordt gebracht om deze te verwarmen. In deze wijken maken we de komende jaren samen met bewoners een plan. Het verwijderen van het gasnet gebeurt minimaal 8 jaar nadat er een definitief plan is. 

We starten in de wijken: 

  • Noort Syde: Hier staan goed geïsoleerde woningen. Die zijn met een warmtepomp te verwarmen. Deze wijk gaat als eerste ‘van het gas af’.  
  • Hoenkoop, Klein Hekendorp & Brede Dijk: Deze wijken bestaan vooral uit woningen uit de jaren ’60 en ’70. Hier onderzoeken we, met de inwoners, de mogelijkheid van een warmtenet.

Zelf aan de slag voor aardgasvrij wonen

Woningen uit de andere kernen en wijken worden tussen 2035 en 2050 aardgasvrij. Bewoners kunnen nu al starten. Bijvoorbeeld door het isoleren van hun woning, koken op inductie of het kopen van een (hybride) warmtepomp. Het gaat om deze wijken: 

  • Kern Oudewater: oude en monumentale gebouwen zijn mogelijk geschikt voor hybride warmtepompen in combinatie met groen- of waterstofgas. 
  • Hekendorp, Papekop en Pastoorsakker: focus op individuele oplossingen, met mogelijke onderzoek naar kleine warmtenetten. 
  • Buitengebied: Individuele oplossingen zoals all-electric warmtepompen of groen gas. 
  • Bedrijventerrein Tappersheul: onderzoek naar mogelijke warmteoplossingen. 

Hulp voor lagere inkomens 

Inwoners met een laag inkomen krijgen ondersteuning van de gemeente. Zo hebben we de subsidie voor gratis spouwmuurisolatie voor mensen die energietoeslag hebben ontvangen. Bewoners die niet weten hoe ze moeten beginnen, kunnen de gemeente bellen voor advies.

Isolatiesubsidie  

Ook is er de isolatiesubsidie van de gemeente. Hier zijn we in juni mee gestart. Eigenaren van woningen met energielabel D t/m G en een WOZ-waarde tot € 429.000 kunnen tot € 1.460 subsidie krijgen voor woningisolatie. We rollen de regeling stapsgewijs uit en beginnen bij de laagste energielabels. De gemeente werkt hiervoor samen met Energie Oudewater. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio